Het Plantenhuis biedt afgedankte kamerplanten een tweede leven
Blijkt je huiskamer toch iets te donker voor die ooit zo leuke Ficus die nu zijn blaadjes steeds treuriger laat hangen? Gooi hem dan niet zomaar weg, want wellicht ligt er een zonnige en dus groene toekomst voor je trouwe gebladerde vriend in het verschiet. Het Plantenhuis, een heus asiel voor kamerplanten, ontfermt zich tijdelijk over afgedankte exemplaren, in afwachting van een nieuwe adoptie-ouder.
Als je plant geen lang leven beschoren is op de plek waar jij hem zo graag wilde hebben, maar een enkeltje GFT-afval je te ver gaat, kun je hem sinds kort ter adoptie aanbieden in Utrecht. Dat druist regelrecht in tegen de marketingboodschap in dit desalniettemin erg vrolijke nummer:
Femke van der Rijst vond het helemaal niet oké om gezonde planten weg te gooien en begon daarom het Plantenhuis, “om de dakloze kamerplant terug te brengen in de huiskamer van de groenminnende mens.” Het idee is niet helemaal nieuw; al vier jaar geleden begon Rachelle Klaassen het soortgelijke initiatief Plantenasiel in Amsterdam, de allereerste van zijn soort in Nederland. Geheel eigenhandig zette zij een levendige weggeef-community op. Mensen konden hun niet-meer-gewenste planten met foto bij haar aanmelden, waarna wekelijks een loting plaatsvond onder mensen die deze graag wilden adopteren. Dat liep zodanig uit de hand dat Rachelle er inmiddels mee is gestopt, maar haar ‘gedachtegoed’ leeft voort in een gesloten Facebookgroep die zo nu en dan toch nog door haar wordt gemodereerd. In deze groep blijkt dat mensen het tegenwoordig ook prima onderling kunnen afhandelen: men plaatst een foto van een overbodig geworden kamerplant en men reageert bij interesse. Onderling wordt de deal dan beklonken.
Bij het Plantenhuis in Utrecht gaat dat net even anders: er is een fysieke verzamelplaats voor al het overbodig geworden groen en Femke treedt eigenhandig op als tussenpersoon. Ze komt de plant(en) persoonlijk bij je ophalen, plaatst ze met foto online op de Facebookpagina, en wie zich geroepen voelt kan de ter adoptie opgegeven stukjes groen op komen halen. De verzamelplaats is in Buurtcentrum De Leeuw in Tuinwijk en een vrijwillige bijdrage voor de overdracht is niet verplicht maar wel welkom. Uiteindelijk hoopt Femke met haar project bij te dragen aan een meer circulaire economie en vooral ook aan “een bewuste en respectvolle omgang met de natuur – ook al zit het in een pot.”