Alles in de buurt

De Buurt is de tijdelijke invulling van het Stationsgebied Leiden van 17 juni t/m 18 september 2016

De Buurt is deze zomer de hotspot waar cultuur, sport, kennis, theater, relaxen en lekker eten Leidenaren samenbrengt. De Buurt is door middel van zeecontainers opgedeeld in verschillende gebieden waar voor jong en oud activiteiten worden georganiseerd. Zonnen op het stadsstrand? Aan sport meedoen of naar sport kijken? Of geniet je toch liever van muziek? Deze zomer is alles voor Leiden in de buurt!

In de buurt is het niet alleen voor Leidenaren. Het terrein ligt op een steenworp afstand van station Leiden Centraal en transformeert een gebied van verval in een vernieuwende ontmoetingsplek vol verassingen.

Het idee

Het is januari 2016, wanneer duidelijk wordt dat Gemeente Leiden iets wil doen met het gebied rondom Leiden Centraal. Het foeilelijke visitekaartje van Leiden gaat op de schop, maar het zit de Gemeente niet lekker dat tussen de sloop en de bouw een periode van 4 maanden zit waarin ‘de deur’ naar Leiden een kale lege vlakte is. Het stationsgebied heeft al een slechte reputatie en wordt vaak gezien als het lelijkste gebied van Leiden. Daarom schrijft de Gemeente Leiden een pitch uit om tijdelijk invulling te geven aan een gebied van circa 5500m2.

Het project moet verbinding maken met oud en nieuw Leiden, oftewel de oude binnenstad en de nieuwe bedrijvigheid op het Bio Science Park. Twee werelden die nu nog langs elkaar leven en geen reden hebben om elkaar te kruisen. Tevens moet de invulling een platform bieden aan stadspartners, cultuur en kennis. Naast deze doelstellingen heeft het project nog 1 grote wens. De bewoner en bezoeker van de stad Leiden moeten iets terugkrijgen voor de puinhoop die het stationsgebied al jaren is. De negatieve associatie met het gebied moet omgevormd worden naar een positieve associatie.

De uitvoering

De Collectie – een jong creatief conceptbureau – wint samen met Kwik Events – een evenementenbureau in Leiden – de pitch met een plan om het terrein om te toveren tot een nieuwe Leidsche buurt. Een hele bijzondere buurt dat wel, er is onder andere een stadsstrand, een theater, een markt en een sportveld te vinden. Op het evenemententerrein is plaats voor grootschalige activiteiten.

Plattegrond van De Buurt © De Buurt

In De Buurt is er voor ieder wat wils, in plaats van focus op een bepaalde doelgroep of niche. Dit zie je niet alleen terug in de indeling van het terrein, ook de programmering is ontzettend divers.

“Hiphop feesten die afgewisseld worden met klaverjas avonden, Erik van Muiswinkel in het theater terwijl er op het sportveld een darttoernooi wordt gespeeld. De Buurt is er echt voor iedereen en daarom is het ook een succes in Leiden.” (Bjorn de Jong: De Collectie)

Van grote feesten tot kleinschalige kunst performances in het theater en intieme avonden op het strand. Door de drempel voor organisatoren laag te houden in ruil voor een stuk programmering ontstaan er een hoop creatieve en leuke ideeën. Hierdoor krijgen namelijk de kleinere organisaties de kans om iets te doen wat anders niet mogelijk was geweest. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken en De Buurt is nog open tot 18 september 2016.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Leiden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu