Alles moet vers zijn

Stichting Broodje Hagelslag helpt jongeren en droomt over een eigen lunchroom

Cindy Hoebdar-ten Broek is de initiatiefnemer van: Stichting Broodje Hagelslag. Cindy heeft een zwak voor jongeren die het moeilijk hebben. Zij wil ‘probleemjongeren’, tussen aanhalingstekens, een échte kans bieden door hun kwaliteiten te benadrukken.

Volgens de Stichting komt het steeds vaker voor dat jongeren in de problemen komen door een moeilijke thuissituatie, schooluitval, werkloosheid of onvoldoende dagbesteding. Het onderwijssysteem is jammer genoeg vaak niet in staat om deze jongeren goed te begeleiden. Ook de arbeidsmarkt zit niet op deze jonge mensen te wachten zonder opleiding en zonder werkervaring. Zo komen zij in een situatie terecht waar ze zelfstandig niet meer uitkomen.

Wat wil Broodje Hagelslag?
Broodje Hagelslag wil een plaats zijn waar de jongeren zich thuis voelen en waar jong en oud gemakkelijk binnenstapt om te genieten van lekker eten. De verblijfsduur bij Broodje Hagelslag zal niet voor iedereen gelijk te zijn omdat deze afhankelijk is van de behoefte en noodzaak die bij de jongere aanwezig is. Intensieve begeleiding zal ook na de stagetijd voorwaarde zijn om trajecten te doen slagen: jongeren worden pas “losgelaten” als het doel bereikt is.

Andere aanpak
Veel projecten voor probleemjongeren hebben kwantitatieve doelstellingen. Dit betekent dat zij bijvoorbeeld 50 jongeren per jaar moeten coachen en daarna los laten. Cindy kiest voor een kwalitatieve aanpak en zegt daarover: ‘duurt het twee jaar dan duurt het twee jaar.’ Een goede en intensieve relatie tussen coach en jongere kan zorgen voor een positieve gedragsverandering en het versterken van de (verborgen) talenten en kwaliteiten van deze jongeren. De coaches van de Stichting moeten makkelijk bereikbaar en aanspreekbaar zijn want Cindy wil de jongeren het gevoel geven dat zij waardevol en belangrijk zijn.

Coachen en werken in een lunchroom en cateringbedrijf
Iedereen, ook jongeren met een buitenlandse achtergrond, weet wat een broodje hagelslag is. Broodjes met hagelslag worden thuis gegeten. Thuis behoort veilig te zijn, wat helaas niet altijd het geval is. De Stichting heeft de naam ‘Broodje Hagelslag’ gekregen omdat zij daarmee willen uitdrukken dat thuis en veiligheid bij elkaar horen. De Stichting zoekt een locatie in Almere om een lunchroom en cateringbedrijf op te zetten waar jongeren onder begeleiding van coaches kunnen werken. Het vinden van een plek in Almere in het centrum is lastig. De huren zijn zo hoog. Bij de gemeente heeft de Stichting subsidie aangevraagd voor een locatie met een keuken. Maar een leegstaand pand met een lage huur op een goede plek zou ideaal zijn.

Haar droom is een lunchroom met een kleine kaart die gerund wordt door jongeren en coaches die ook in de horeca hun sporen hebben verdiend. Voorwaarde aan onze coaches, begeleiders en jongeren is dat zij geen 9 tot 5 mentaliteit hebben maar echt betrokken zijn. Zolang er geen vaste locatie beschikbaar is werken ze met hun catering vanuit huis. Verschillende bedrijven hebben al opdrachten gegeven. Broodjes vers gemaakt, fruitsalades, heerlijke tosti’s voor bij de vergadering. Borrelen, er is veel mogelijk. Daarbij verzorgen ze ook de aankleding van de lunch ter plekke. Cindy, een enthousiaste verteller die vol vuur over haar Stichting praat, zegt: ‘uit alles wat we doen, willen we laten zien dat het met Broodje Hagelslag te maken heeft’. Dat gevoel en die kwaliteit is te zien op de website van de Stichting. Daarbij komt dat Ali-B fan is van de stichting en hij vertelt in deze video waarom hij ambassadeur van de Stichting is.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Almere
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu