Bakken voor een beter bestaan

Baking Power helpt slachtoffers van mensenhandel naar economische zelfstandigheid

Tine Bakia, Marsha Baah en Simone Kuijer maken met zijn drieën deel uit van Baking Power: een sociaal initiatief dat slachtoffers van mensenhandel bijstaat om de weg terug te vinden naar de maatschappij – door samen gluten- en lactosevrije muffins te bakken. Door deze initiatiefnemers begint een beter leven bij een muffin.

Het is 6 april 2016. De grote zaal van Pakhuis de Zwijger is afgeladen met een publiek van haast 400 man. Het is de Tegenlicht Meet Up ‘Rendement van geluk’, waar een Dragon’s Den wordt geïnitieerd. Een jury toetst verschillende ondernemingen op haalbaarheid, geluksdoel en sociale impact. De lichten dempen, de klok tikt door en de beurt is aan Tine Bakia van Baking Power. Zij grijpt de microfoon en de eerste woorden rollen zelfverzekerd over haar lippen, tot zij plots twijfelt en haspelt. Een blackout. De zaal wacht, de jury kijkt weg en Tine zwijgt. Het blijft stil.

Laten we bij het begin beginnen. Een aantal studenten komt tot de conclusie dat zij iets voor de samenleving wilt betekenen. Allereerst willen zij vluchtelingen helpen, maar al snel komt het gesprek uit op vrouwen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Zij bellen een crisisopvang op en besluiten er langs te gaan. “Niet dat wij mannen uitsluiten,” vertelt Tine, “maar we willen vrouwen empoweren. De meeste slachtoffers van mensenhandel zijn nu eenmaal vrouwen. Zij kwamen als prostituees naar Amsterdam, afkomstig uit allerlei landen: Uganda, China, Bulgarije, noem het maar op.”

“Toen we ze in de crisisopvang vroegen wat ze wilden doen, antwoordden ze allemaal hetzelfde: bakken.”

“Dus we besloten hen een bakcursus aan te bieden en ze te leren hoe ze gluten- en glucosevrije muffins kunnen maken,” benadrukt Simone. “Zo verkopen de muffins beter – de onderneming moet wel cyclisch zijn. En zo zijn we ook op biologisch niveau verantwoordelijk bezig.” In een lokaal buurthuis kregen zij een ruimte en een professionele keuken aangeboden. Nu komen ze er drie dagen in de week, telkens met een andere groep vrouwen die in verschillende drie instellingen verblijven. Als de vrouwen de cursus voltooid hebben krijgen zij een bakcertificaat, bij wijze van erkenning. Zo hebben ze een bewijs van hun inzet en vooruitgang. De muffins worden opgehaald door Fietskoeriers Amsterdam en over zeven afhaalpunten in de stad verspreid.

“Geen leuke dagbesteding, maar economische zelfstandigheid.”

Ongeacht hun kwetsbare achtergrond en moeilijke verleden vindt niemand de omgang met de vrouwen moeilijk. “We duiken niet te diep in hun verleden,” vertelt Simone. “Het is niet onze taak om pseudo-psycholoogje te spelen. Wij willen hulp omzetten in daden, door de vrouwen ervaring en kennis mee te geven. Daarnaast moeten we ook met onszelf rekening houden. Sommige vrouwen verblijven illegaal in Nederland en worden uitgezet. Wij krijgen soms niet te horen waar ze heen gaan; dat is besloten informatie. Dat is af en toe schrikken. Niettemin geloven wij dat we ze kunnen helpen, door ze een certificaat en een receptenboekje mee te geven. Dan kunnen ze hun vaardigheden ook ergens anders verder ontwikkelen.” In totaal zijn er al 25 vrouwen door Baking Power aan een certificaat geholpen.

Terug naar de Dragon’s Den in Pakhuis de Zwijger. Het is nog steeds stil in de zaal en Tine weet haar woorden niet te vinden. “We hebben ons in een moment van dapperheid ingeschreven,” vertelt ze achteraf. “Maar ik heb het altijd eng gevonden om voor een groot publiek te spreken.” Dat leek ook zo, tot  Simone op uit het publiek opduikt en zich bij Tine voegt. Samen kijken ze het publiek en de jury daadkrachtig aan en de woorden keren terug. “Mensenhandel,” begint Tine opnieuw, “tegenwoordig ook wel modern-day slavery genoemd. Het is een probleem dat steeds meer zichtbaar wordt in Nederland, maar al jaren lang een onzichtbaar probleem is binnen onze samenleving…”

© Baking Power

Nu, ruim twee weken later, is er veel veranderd. Baking Power heeft de andere sociale ondernemingen achter zich gelaten en de Dragon’s Den gewonnen als best haalbare, meest op geluk gerichte en sociaalste initiatief van de avond. Toch was er vanuit de jury ook enige kritiek: waarom zou je een klein aantal vrouwen helpen, als je ook op een groter niveau kunt opereren?

Vooral op dat punt heeft Baking Power de koers gewijzigd. Zo hebben ze binnenkort een adviesbespreking met Machtelt Groothuis van Social Impact Ventures, zijn ze met een financieel adviseur in zee gegaan (die voorlopig nog niet bij naam genoemd mag worden), zijn ze van plan om landelijke filialen op te richten en proberen ze de vrouwen aan officiële werkervaring te helpen zodat ze aan hun cv kunnen werken en geregistreerd kunnen worden bij de KvK.

“Dit was nog maar het begin,” vertelt Marsha. “We zijn nu veel groter aan het denken. Het bakken van muffins moet niet alleen een leuke dagbesteding zijn – het is de eerste stap op weg naar economische zelfstandigheid.” Als ze de vraag wordt gesteld hoe Baking Power er over vijf jaar voorstaat geven ze een gulle glimlach. “Je ziet overal de oventorens van de Baking Power Bakeries,” vertellen ze. “En er zijn op z’n minst vijftien vrouwen aan economische zelfstandigheid geholpen. Zo is er al een vrouw geweest die bij ons haar bakcertificaat haalde en daarna bij een restaurant aan de slag ging. Zij is een voorbeeld voor de anderen; wanneer zij een echte baan vinden is de kans dat ze terugkeren naar de prostitutie enorm klein. Wij willen ze de kans geven voor zichzelf op te komen. Daar doen we het voor.” 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu