Blijburg 4.0: een vaste stek

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Blijburg 4.0: een vaste...

Blijburg 4.0: een vaste stek

Van tijdelijk naar permanent en groter dan ooit

Na drie verhuizingen en steeds tijdelijke locaties was strandpaviljoen Blijburg een expert in tijdelijkheid geworden, maar nu is er een vaste plek voor de komende 12 jaar. Het is ook niet zo maar een strandtent meer, Blijburg 4.0 gaat next level: Amsterdam krijgt een eigen complete strandboulevard, alle seizoenen geopend.

Blijburg 4.0 is groter dan ooit tevoren: naast een nieuw gebouw voor onder meer het restaurant, met twee verdiepingen, is 50 meter verderop ook de Kapel gebouwd. De eerste verdieping van het restaurant geeft een prachtig uitzicht over de horizon van het IJmeer. De begane grond is ingericht voor koffie, ijs en de bazaar: met barbier, nagelstudio, atelier en surfschool. De Kapel aan de waterkant moet dienst gaan doen als cultuurhuis en voor feesten. Hier kijk je uit over Vuurtoreneiland, Durgerdam en de Oranjesluis: een tafereel dat je even doet vergeten dat je eigenlijk nog gewoon op Amsterdamse grond staat. De romantische plek staat in contrast met de strakke moderne bouw, die zo typerend is voor IJburg.

De Kapel - © Kimberly Muis

Volwaardig strand

Blijburg is van tijdelijke bottom-up getransformeerd naar partner in beleidsvoering van de gemeente. Ze werken samen voor het behoud van deze speelplaats in de stad. Samen met de gemeente is dan ook het recreatieterrein ingericht, met onder meer een fatsoenlijke infrastructuur van paden, straatverlichting en parkeerplaatsen. Op het strandje blijft zwemmen in de zomer mogelijk, en compleet met ballenlijn, toiletten en strandwacht ook helemaal verantwoord.

Groen

In de lijn van de ambitie om klimaatneutraal te zijn, is Blijburg zo goed mogelijk zelfvoorzienend ingericht. Op het dak prijken 71 zonnepanelen en in de kelder staan grote batterijen om de stroom op te vangen. Hiermee heeft het paviljoen geen CO2 uitstoot. Ook bestaat het grote gebouw uit gerecyclede houten keetjes en staan op de kaart veel streekproducten, veel biologisch en veel vegetarisch. Kortom: een walhalla voor elke zelfbenoemde wereldverbeteraar die groen wil genieten van een dagje uit.

Open met een feest

Voor de meest nieuwsgierige bezoekers is Blijburg al sinds eind oktober open, maar de officiële feestelijke opening vindt het weekend van 7 november plaats met onder meer een optocht, een openingsbal en verschillende optredens.

© Amaury Miller

Nu is een zomers strand momenteel wellicht te veel gevraagd, maar ook in de winter is het romantisch toeven op Blijburg: er komt een heuse schaatsbaan. Gaat dat zien!

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.