Boeren en Buren ontmoeten elkaar

  1. Home
  2. /
  3. Alkmaar
  4. /
  5. Boeren en Buren ontmoeten...

Boeren en Buren ontmoeten elkaar

De Buurderij Alkmaar

In de stad boodschappen doen bij lokale boeren en producenten en deze ook ontmoeten. Met de komst van de Buurderij kan dat binnenkort in Alkmaar! Op 12 december 2017 opent de Buurderij Alkmaar haar deuren. Buurderij-verantwoordelijke Patrick de Cock vertelt over Boeren & Buren dat al in 10 landen in Europa succesvol is en nu ook in Alkmaar komt.

Lokale producten

Patrick: ‘De Buurderij is een platform waar je als ‘buren’ lokale producenten uit de regio Alkmaar kunt kopen. Je bestelt de boodschappen online via de website Boeren & Buren. Elke week op dinsdagavond van 17.30 tot 20.00 kun je bij Vers naast het station Alkmaar je bestelling ophalen. Online kan je precies aanvinken wat je wilt hebben. Je kunt kiezen uit het hele assortiment van groente, zuivel, fruit, brood, eieren, vlees. Alles is lokaal, seizoensgebonden, waar het kan biologisch en zo natuurlijk mogelijk geproduceerd.’

Tijdens de afhaalmomenten kunnen boeren en buren elkaar ontmoeten.

banner-5

Transparant voor boer en buur

Belangrijk is dat op deze manier de boeren en producenten een eerlijke prijs krijgen. Die prijs bepalen ze zelf. Doordat bestellingen van te voren online worden gedaan, kunnen de boeren en producenten hun hoeveelheden precies afstemmen op de vraag. Zo is er geen sprake van voedselverspilling. Er is geen tussenhandel en dat maakt het heel transparant. Buren zien precies welke boeren en producenten hun voedsel leveren en kunnen tijdens het afhaalmoment de boeren en producenten ontmoeten en ze alles vragen!

Overgewaaid succes

Dat het idee van Boeren & Buren werkt blijkt uit succesvolle voorbeelden uit andere landen. Het initiatief begon zes jaar geleden in Frankrijk, waar inmiddels al meer dan 800 Buurderijen zijn. Maar ook in landen als Denemarken, Engeland, Spanje, Duitsland en Italië zijn vergelijkbare initiatieven populair. Vorig jaar december opende in Amsterdam de eerste Buurderij van Nederland, gevolgd door de Rijp en Purmerend. Inmiddels zijn er nog een stuk of 7 in opbouw. En vanaf 12 december is er dus ook een Buurderij in Alkmaar.

Mensen willen een transparant en controleerbaar systeem en dat is precies wat de Buurderij is.

banner-1

Vragen over voedsel

Patrick ziet het als een prachtige ontwikkeling: ‘Doordat er steeds meer van dit soort initiatieven ontstaan, wordt er ook meer vraag gecreëerd en worden er ook steeds meer mogelijkheden en keuzes geboden om dit soort producten te kunnen kopen. Mensen worden steeds meer bewust van hoe de voedselindustrie werkt en stellen daar steeds meer vragen bij. Ieder verhaal heeft vaak ook weer een tegenverhaal. Ze willen een transparant en controleerbaar systeem en dat is precies wat de Buurderij is.’

Gelijkgestemden

Met hulp van de Bibliotheek Kennemerwaard en de Stadsambassade Alkmaar zocht Patrick uit in welke buurten de vraag en behoefte voor een Buurderij het grootst is. Uiteindelijk is er voor Vers gekozen, een centraal gelegen plek die bovendien de werkwijze en filosofie van de Buurderij deelt. De plek is voor veel buurten goed te bereiken, zoals de Spoorbuurt, Bergerhof, Bergermeer maar ook Oudorp. Patrick: ‘Het sociale karakter van de Buurderij is heel belangrijk en in deze buurten is de sociale cohesie groot. Ik vind het mooi om daar iets aan toe te voegen, zodat er een plek in de buurt is waar gelijkgestemden die zich herkennen in dit verhaal elkaar kunnen ontmoeten.’

logo-3

Wil jij ook je boodschappen doen bij de Buurderij?

Meld je dan aan op de website Boeren & Buren. Meer weten over welke boeren en producenten de producten leveren? Op de Facebookpagina van de Buurderij Alkmaar stellen de producenten zich aan je voor.

Affiche opening Alkmaar_Nieuw

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.