Braamsluipers in de Hoekwierde

Iedereen helpt mee de groene buurt in Almere-Haven te onderhouden

De Hoekwierde is een buurt binnen de wijk De Wierden in Almere Haven. Deze buurt, direct aan het Gooimeer is werkelijk uniek. Veel van de in totaal 135 woningen kijken uit op het prachtige groen in de wijk. En de buurtbewoners dragen zelf zorg voor de openbare ruimtes.

In de Hoekwierde bevindt zich het zogenaamde Vogelbos en aan de zuid-westzijde bevindt zich het Windbos. In beide bossen staan vele soorten struiken en diverse bomen; een paradijs voor vogels, vossen, herten en andere dieren. In de wijk ligt, volop in het groen, het ‘centraal wonen’ project De Wierden van vriendelijke huisjes met gemeenschappelijke ruimtes. Het gedeelde gebouw wordt gebruikt voor vergaderingen, gemeenschappelijke maaltijden, feesten, speelgelegenheid voor kinderen en een atelierruimte.

In de wijk zijn verschillende bewonersgroepen georganiseerd om dit alles te onderhouden. Sinds de zomer van 2010 beheren de bewoners namelijk zelf de openbare ruimte, de speelplaatsen, al het groen, de prullenbakken en de bankjes. In ruil voor 10.000 euro per jaar en wat materiaal van de gemeente, die geld bespaart omdat ze het zelf niet hoeft te doen. Zo kwamen er klimbomen om lekker op te klauteren en de buurtbewoners legden een prachtige jeu de boulesbaan aan.

hoekwierde2

En de wijk bleef niet onopgemerkt. Vorig jaar kreeg deze kleine participatiesamenleving al ruimschoots aandacht in een mooi artikel van de Correspondent:

Het is uniek: in de groene wijk Hoekwierde in Almere helpt iedereen mee de buurt te onderhouden. Er kwamen klimbomen, nieuwe prullenbakken en een jeu-de-boulesbaan. En elke donderdag trekken De Braamsluipers eropuit om het groen te verzorgen.

Alles duidt erop dat de bewoners van de Hoekwierde de regie over hun wijk hebben overgenomen. Zo protesteerden ze ook bij de Raad van State tegen de voorgenomen bouw van een flat in hun wijk. Inmiddels zijn die plannen van de baan en zoekt de gemeente elders voor een bouwlocatie.

Hoekwierde

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Almere
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu