Breda vol met vernieuwende projecten

Verslag van de Stadexpeditie Breda

22 april 2016 vond de Stadexpeditie Breda plaats. Een goede mix van Bredanaars en mensen uit andere steden was aanwezig. Er waren vier routes, die elk een eigen thema hadden: Lokaal en Collectief, Anders Kijken, Anders Organiseren en Mens en Stad. De routes voltrokken zich volgens een strak schema, want er was veel te bezoeken. Stadmakers in Breda zijn duidelijk druk bezig en op allerlei verschillende gebieden. Van stadslandbouw tot een lokale munt en van bewoners die zich inzetten voor de buurt tot kunstenaars die de stad kleur geven: Breda is bezig!

Anders kijken naar nieuwe perspectieven bieden op normale of dagelijkse zaken. Bij Performatory is anders kijken noodzakelijk, zoals docent Youp Selen ons vertelde. De uitdaging is om elke dag opnieuw naar onderwijs te kijken. Zo kan het dan ook dat ondanks dat Performatory ondertussen al bijna vier jaar bestaat, het nog steeds een experimentele onderwijsomgeving is. Studenten blijven hun eigen onderwijs vormgeven, op het gebied van sociale innovatie en sociaal ondernemen.

“Studenten zijn mede-eigenaar van hun eigen onderwijs” – Youp Selen

Dat het ook op het gebied van sociaal ondernemen anders kan, blijkt bij Steungezin. Deze organisatie linkt mensen die bijvoorbeeld hun tandartsrekening niet kunnen betalen aan mensen die het liefst precies weten waar hun geschonken geld naar toe gaat. Niet alleen is Steungezin bedoeld voor mensen met een laag inkomen (mensen met een inkomen van maximaal 110% van de bijstandsnorm), de organisatie wordt ook voornamelijk gerund door mensen in de bijstand. Naast een goed doel zijn, wil de organisatie ook het taboe op de bijstand uit de weg ruimen, juist door die mensen die daar gebruik van maken hun verhaal te laten doen en via de donaties aan mensen die het wel ruim hebben te koppelen.

“Wij streven ernaar geluksmakelaars te zijn” – Helma du Pont, oprichter Steungezin

 

Anders Organiseren

Naast anders kijken werd tijdens de Stadexpeditie duidelijk dat Breda ook vol zit met initiatieven die zich bezighouden met anders organiseren. Van FAMEUS waar op een vernieuwende manier gewerkt wordt in de zorg, tot de Nieuwe Winkel, een plek waar 50 makers hun spullen aan de man weten te brengen. En van Hub88, waar creatieve en zakelijk georienteerde ZZP’ers samen optrekken, tot de Blind Walls Gallery, een kunstproject dat prachtig de oude verhalen van Breda op een moderne manier brengt.

Terugkomende thema’s deze route waren de menselijke maat die constant gezocht werd, het belang van storytelling en de community die door de projecten heen voelbaar was en de drang naar een nieuwe manier van samenwerken. Weg van de harde individualistische samenleving, en meer naar een wereld waarin we meer samen optrekken. Die andere manier van organiseren is een hoopvolle manier.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Breda
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu