Startblok Riekerhaven

Building a Future Together

Amsterdam moet van 2016 tot en met 2018 jaarlijks 2400 statushouders huisvesten. Maar waar moeten zij wonen? En wat is de beste manier om hen in de Nederlandse maatschappij te laten integreren? Met deze vragen in het achterhoofd hebben initiatiefnemers samen met de Key, Gemeente Amsterdam en Socius gezorgd voor de opening van Startblok Riekerhaven in juni 2016. Momenteel wonen hier 561 jongeren, zowel uit Nederland als statushouders afkomstig uit landen als Syrië en Eritrea. Om te achterhalen hoe dit project verloopt gingen wij langs bij Fleur Eymann die verantwoordelijk is voor de PR & Communicatie van Riekerhaven.

Over het project
Iemand die voor het eerst naar Riekerhaven gaat, kan in de veronderstelling zijn dat hij of zij zich bij de Houthavens begeeft; hiervoor zijn namelijk dezelfde containerwoningen gebruikt. Riekerhaven heeft 565 woonunits waar plek is voor 282 statushouders en 283 werkende jongeren. Voorwaarde om hier te komen wonen is dat je tussen de 18 en de 27 jaar bent en je als statushouder verplicht taalles moet nemen. Op elke verdieping wonen 28 mensen die samen een gemeenschappelijke woonkamer delen. De kamers zijn studio’s en voorzien van eigen badkamer en keuken. De jongeren die uitgekozen zijn voor de woning mogen hier vijf jaar lang blijven.

Building a future together
Bijzonder aan dit initiatief is dat de nadruk ligt op zelforganisatie en zelfbeheer. Volgens Fleur wordt er geprobeerd om alle inwoners te betrekken bij het project.

© startblok.amsterdam.nl

Op de afbeelding hierboven zijn de taken zichtbaar die deel uitmaken van zelfbeheer en waar ongeveer 10 procent van de inwoners aan meewerken. De rest van de inwoners worden ook gestimuleerd actief deel te nemen aan het project door middel van zelforganisatie. Voor hen is het mogelijk om met initiatieven te komen op het gebied van leren, sport, cultuur en ontspanning. Er zijn bijvoorbeeld al filmavonden georganiseerd, kickbokslessen aangeboden en elke zondag komen jongeren bijeen om met elkaar een nieuwe taal te oefenen.

Fleur is positief over de organisatie achter Riekerhaven: “Deze structuur speelt een belangrijke rol, aangezien het de jongeren aanspoort om samen te werken. De slogan van Riekerhaven ‘Building a future together’ sluit hier dan ook perfect bij aan.” Aangezien de jongeren er pas 4 maanden wonen is het nog afwachten hoe het project zal uitpakken en of het daadwerkelijk zal leiden tot integratie, maar tot dusver ziet het er veelbelovend uit.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu