Buurtcentrum ONS

Het buurtcentrum dat bruist van ondernemers met een uitkering

In de multiculturele wijk Geeren-Zuid staat een oud buurthuis dat is omgetoverd tot een bruisende onderneming: ONS. Monique van Winkel, van maatschappelijk vastgoedontwikkelaar Stock5, geeft een rondleiding door het gebouw. Het is er behoorlijk druk. Er wordt een krant gelezen, gewerkt op laptops, vergaderd, een groep vrouwen is bezig met naaien en breien en er wordt gekookt in het restaurant. Het heeft iets weg van een buurthuis, maar er zit meer energie in. Je ziet dat het leeft, je ziet veel enthousiaste gezichten die niet afwachten maar actief in het leven staan.

ONS is voortgekomen uit een initiatief van woningcorporatie AlleeWonen, zij hebben in het kader van wijkontwikkeling, het oude leegstaande buurthuis opgekocht. Stock5 heeft vervolgens met bewoners gezorgd voor een zelf bedruipend wijkcentra.

‘Stock5 is gespecialiseerd in het herontwikkelen van maatschappelijk vastgoed en het opzetten van coöperatieve bewonersbedrijven. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Ze geven inzicht in de mogelijkheden van leegstaand vastgoed en begeleiden de opzet van bewonersbedrijven. Zo krijgen de panden weer een bestemming.’

Het beheer van het oude buurthuis wordt uitgevoerd door een enthousiaste groep vrouwen, die eerder al actief waren binnen vrouwenstudio Amalia. Inmiddels is deze groep uitgebreid naar 16 deelnemers en samen vormen zij het eerste coöperatieve bewonersbedrijf binnen het buurthuis. Buurthuis ONS heeft ook drie commerciële huurders: een logopedist, verloskundige en een fysiotherapeut. De andere zalen worden verhuurd voor feesten, vergaderingen etc. Er is een wijkschool StartCollege van het ROC. Zij geven kleinschalig onderwijs aan jongeren uit de buurt, die nog geen startkwalificatie hebben en niet werken.

Dan zijn er de drie coöperaties. De eerste beheert het gebouw en heeft een restaurant. De tweede coöperatie is een kleding-, en naaiatelier. Er worden tweedekanskleding verkocht, je kunt trouwjurken huren, er is een kapper en een masseur. Verder is er de coöperatie Ons land waar 10 mensen actief zijn met stadslandbouw, op een stond grond aan de overkant van de weg. In totaal zijn rond de zestig mensen actief in de drie coöperaties rondom buurthuis ONS.

Bron: onsingeeren-zuid.nl

Wat bijzonder is aan ONS is dat mensen uit de wijk zelf het werk verrichten, ze krijgen van Stock5 een klein beetje ondersteuning, maar via de coöperaties zijn ze zelf aanspreekbaar. ONS is zeven dagen in de week open, daar zorgt de coöperatie van het restaurant zelf voor. De drie coöperaties werken via het collectief ondernemen van bewoners uit de wijk. Het model van een coöperatie zorgt voor het succes. Mensen hebben grote zeggenschap in de werkwijze van hun eigen werk. Verder is het belangrijk dat de vrouwen parttime kunnen ondernemen. Full time is vaak een bezwaar. Het zijn vaak vrouwen met een behoorlijke afstand van de arbeidsmarkt, maar ze worden positief aangesproken op hun mogelijkheden, dat brengt ze verder.

Door de regelluwe zone van de gemeente is de coöperatie mogelijk. Dit houdt in dat de medewerkers, die werken met behoud van uitkering, een jaar lang zijn vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Daarnaast sparen ze een deel van hun inkomsten voor een opleidingsbudget, de rest van wat ze verdienen gaat terug naar de gemeente. Ze sparen voor een eigen gekozen studie, sommigen kiezen voor een rijbewijs andere voor vakbekwaamheid in de horeca en weer andere voor Nederlandse lessen.

Er zijn geen nieuwe regels gemaakt bij het tot stand komen van de coöperaties.Er is bewust opzoek gegaan naar de ruimte in de bestaande regels.Er is een heel systeem rondom de uitvoering van bijstandsuitkeringen, maar er is ook ruimte. Bewoners hebben de ruimte volop benut en laten zien dat ze nog heel wat te bieden hebben. Het gebouw wordt nu van Allee Wonen gehuurd en er zijn drie mensen in vaste dienst, zij kunnen worden betaald met de omzet die ze draaien.

Het bruist bij ONS, ze laten op heel positieve manier zien dat er veel meer mogelijk is dan we denken. Als er ruimte is tussen de regels, dan kan er zomaar iets moois tot bloei komen.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu