CALL Circular Art Lab Limburg

  1. Home
  2. /
  3. Venlo
  4. /
  5. CALL Circular Art Lab...

CALL Circular Art Lab Limburg

Vormgeven circulaire samenleving door de dingen niet minder slecht, maar écht goed te doen

“De menselijke creativiteit als het belangrijkste middel om nieuwe wegen in te slaan.”

Het Circular Art Lab Limburg (CALL) haalt maatschappelijke opgaven op en legt deze via een reeks open oproepen voor aan kunstenaars en ontwerpers. Zij worden uitgenodigd onverwachte kansen en oplossingen in beeld te brengen, nieuwe verbindingen te leggen en toekomstscenario’s voorstelbaar te maken.

Museum van Bommel van Dam wil met CALL het artistieke domein verbinden aan andere delen van de samenleving en de toegevoegde waarde van kunst en ontwerp zichtbaar maken voor een breed publiek.

Circulariteit

CALL richt zich op opgaven die te maken hebben met circulariteit en waarbij het cradle to cradle-gedachtegoed het denken kan inspireren. Cradle to cradle (C2C) helpt een prettige en gezonde leefomgeving te creëren, voor nu én later. Daarvoor zijn radicaal andere producten, processen en samenwerkingsverbanden nodig. Alleen door de dingen niet minder slecht, maar écht goed te doen, kunnen we een circulaire samenleving vormgeven.

“Net als een kunstwerk is ook de samenleving een construct. Het is aan ons hoe we ons leven, onze buurten en onze steden inrichten.”

Open calls

CALL is georganiseerd rond vraagstukken die breed gevoeld worden of waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Elke vraagstuk leidt tot een open call. Kunstenaars en designers worden uitgenodigd zich aan melden en hun interesse en eerste ideeën met betrekking tot het vraagstuk kenbaar te maken. Naar de actuele open calls…

CALL Circular Art Lab Limburg - Museum van Bommel van Dam

Voor wie?

Het programma is bedoeld voor geëngageerde makers en denkers die met hun werk een beweging op gang willen brengen en het verschil willen maken. Ze zijn actief op het snijvlak van kunst en samenleving, bijvoorbeeld als participatiekunstenaar of sociaal ontwerper, en hebben een achtergrond in kunst, design, architectuur of de letteren.

Resultaat

Voorstellen kunnen gericht zijn op een fysiek resultaat, maar ook een concept betreffen of als artistieke interventie een proces van uitwisseling of inspiratie in gang zetten. We staan open voor voorstellen die niet alleen een eindoplossing in beeld brengen, maar ook het proces daarnaartoe. Hoe zorg je ervoor dat een product daadwerkelijk gebruikt gaat worden, inwoners en partijen in de stad zich betrokken voelen of geïnspireerd worden hun gedrag te veranderen?

Kunst en samenleving

Museum van Bommel van Dam bevindt zich in een transitiefase, op weg naar verzelfstandiging. Gebouwd wordt aan een instelling die in uitwisseling met zijn omgeving tot programma komt en actief onderdeel is van het stedelijke weefsel. Samen met de gemeente Venlo, initiatiefnemer van het C2C-jaar, heeft het museum CALL opgezet en nodigt het partners uit te participeren.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.