De afval collectie van Bahram Sadeghi

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. De afval collectie van...

De afval collectie van Bahram Sadeghi

Het resultaat van 1000 dagen verzamelen

Journalist en programmamaker Bahram Sadeghi heeft 1000 dagen lang al zijn plastic afval verzameld. Van alles wat hij niet mee kon nemen heeft Bahram een foto gemaakt. Deze foto’s en 41 zakken vol met plastic zijn nu uitgestald in de Van Gendthallen. Op donderdag 29 september praat Bahram met verschillende experts over zijn project in Pakhuis de Zwijger. Om alvast een voorproefje te nemen gingen wij – programmamakers bij Pakhuis de Zwijger – langs in de enorme loods waar zijn plastic verzameling ligt uitgespreid.

Drie jaar geleden is Bahram begonnen met het bewaren van zijn plastic nadat hij hoorde over de plastic soep die in de Stille Oceaan drijft. Om beter inzicht te krijgen in zijn eigen plastic gebruik bewaarde hij 1000 dagen lang al zijn plastic afval. Toch noemt hij zichzelf zeker geen activist die plastic haat. Ook zegt hij nadrukkelijk dat hij zijn gedrag niet heeft aangepast tijdens dit experiment. Wel hoopt hij dat de collectie inzicht biedt in de hoeveelheid plastic afval die wordt opgebouwd door onze levenswijze en zoekt hij manieren om plastic gebruik te verminderen!

Afgelopen december kwam het verzamelproject tot een einde. Bahram en zijn team hebben hard gewerkt om zijn collectie netjes uit te stallen in de enorme loods in de Van Gendthallen. Bij elkaar liggen de tandenborstels gebruikt in de afgelopen drie jaar met daarnaast een enigszins absurde hoeveelheid mondverzorging. Dit komt volgens Bahram dan weer door zijn angst voor de tandarts. Verderop zien we een flinke verzameling snoepzakken (verklaring twee voor de mondverzorging).

© Renée Bijvoets

Door naar het afval van Bahram te kijken wordt ook duidelijk wat voor leven hij leidt. Hij is gek op zoet en fruitsappen, haalt regelmatig koffie buiten de deur, en gooit pakjes kauwgom weg met altijd nog één of twee erin. Op de vraag of Bahram ook censuur heeft gepleegd bij het uitstallen van zijn verzameling, zegt hij lachend van niet. Ondertussen liggen er wel een aantal ondefinieerbare stapels plastic, wie weet wat daar nog tussen ligt.

© Renée Bijvoets

Wil je meer horen over de plastic afval collectie van Bahram Sadeghi? Wat hij nu met deze verzameling gaat doen bijvoorbeeld. Kom dan op donderdag 29 september naar Pakhuis de Zwijger waar Bahram in gesprek gaat met verschillende plastic experts! 

Betrokken stadmakers
Bahram Sadeghi
Journalist en programmamaker

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.