De beleving van de stad

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. De beleving van de...

De beleving van de stad

Een bezoekje aan het Rijksmuseum óf een Mokums broodje bal?

Een stad met al haar architectuur, historie en andere pracht en praal is erg bijzonder. Adembenemende kerken en mooie dorpspleinen. Maar is dit hetgeen wat het bezoeken van een plek memorabel maakt? Of is die ene ontmoeting met de groenteboer op de Spaanse markt dat wat je écht bijblijft?

Het ontmoeten van en optrekken met locals wordt steeds belangrijker tijdens een bezoek aan een nieuwe stad. Niet langer volg je een reisgids die wereldwijd miljoen keer is verkocht, maar ben je op zoek naar een unieke ervaring. Naar een uniek verhaal.

Een platform dat al langere tijd in andere landen bestaat, maar sinds kort ook in Nederland actief is, is Withlocals. Op deze website kun je je opgeven als reiziger of als host en kiezen uit drie verschillende activiteiten: eten, tours of activiteiten. De hosts plaatsen op de website wat ze aanbieden, hoeveel het kost (vaak is dit kostendekkend) en in welke stad ze wonen. De reizigers kunnen vervolgens contact opnemen om samen met de host op avontuur te gaan. Voorbeelden uit Amsterdam zijn een stadslandbouw-fietstour of een tocht door de Bijlmer; een buurt in Amsterdam die de meeste toeristen niet kennen.

Urban farming

Een platform dat net een stapje verdergaat is Citinerary. Ook hier worden locals aan toeristen gekoppeld, maar ook wordt er dagelijks nieuwe content over de stad op het online platform geplaatst. Er worden stukken geschreven over nieuwe pop-up festivals, architectuur en muziek, maar nog bijzonderder zijn de verhalen van mensen uit de stad, Local Heroes genaamd. Een site die de stad tastbaarder maakt.

Het laatste initiatief dat ik wil noemen, heeft net een andere twist. Een unieke manier om toeristen in contact te laten komen met locals is Cycleswap. Veel Amsterdammers hebben meerdere fietsen, waarvan er altijd wel een paar aan het wegroesten zijn in het fietsenrek. Met dit online platform kun je jouw fietsen verhuren aan toeristen voor een schappelijke prijs. Op deze manier maak je én contact én verdien je nog wat bij. Een win-winsituatie toch?

Ervaringen maken herinneringen, en herinneringen blijven je voor altijd bij. We gaan op avontuur!

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.