De bestuurderloze bus

Zelfrijdende auto's tussen Ede en Wageningen

Studenten van Wageningen UR kunnen vanaf eind 2015 naar college met een zelfrijdende auto. Vanaf station Ede-Wagenigen zal er worden geëxperimenteerd met twee chauffeurloze auto’s, die de studenten zullen afzetten op de campus van de universiteit.

Bestuurderloze wagens rijden al langer rond in Nederland. In Eindhoven rijden er bijvoorbeeld onbemande bussen tussen het vliegveld en het station. Wat dit experiment zo bijzonder maakt is dat de bussen in Gelderland de eerste auto’s in de wereld zullen zijn die onbemand en zonder stuur op de openbare weg rijden.

De provincie Gelderland wil voorop lopen wat betreft de ontwikkeling van nieuwe vormen van vervoer. ‘Zelfrijdende auto’s zijn het vervoer van de toekomst. Minder files, minder ongelukken en beter voor het milieu. Gelderland wil de toekomst dichterbij halen en laten zien dat auto’s zonder stuur veilig op de weg kunnen rijden’, zegt gedeputeerde Conny Bieze.

De rit tussen het station en de campus is ongeveer 6 kilometer en mocht er iets fout gaan, dan kan er direct worden ingegrepen. Vanuit een controlekamer in Ede zal er live worden meegekeken met de auto’s.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Wageningen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu