De duurzame toerist

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. De duurzame toerist

De duurzame toerist

Op zoek naar alternatieven voor de bierfiets en het Argentijnse steakhouse

Toeristen brengen dan misschien geld in het laatje, maar ze wekken bij menig Amsterdammer vaak irritatie op. Ze nemen de hele weg in beslag met bierfietsen vol vrijgezellen en lopen je vaak voor de voeten. Dat kan beter!

Gelukkig is er een manier waarop city trippers het beste van Amsterdam zien én de stad een dienst bewijzen: duurzaam toerisme. Toerisme met een lagere CO2-uitstoot, een ‘eerlijke’ prijs voor producten, aandacht voor dierenwelzijn en het behoud van de lokale cultuur en natuur. Duurzaam toerisme zien we dus niet alleen op de Afrikaanse savanne of in Aziatische dorpjes, maar ook in het dichtbevolkte Amsterdam. ‘Groen’ Amsterdam biedt volop keuze voor een verantwoorde stedentrip.

Bron: amsterdam.pvda.nl

Hoe kan een weekendje Amsterdam van zo’n duurzame toerist er uit zien?

Hij laat de meeste taxi’s die Amsterdam rijk is natuurlijk mooi langs de weg staan – hij gaat overal met de fiets naartoe. Hij verkent de grachten met een elektrisch aangedreven sloep in plaats van de reguliere rondvaartboten die op brandstof varen. De duurzame toerist die geen genoeg kan krijgen van water kan ook een kano instappen om op Wetlands Safari waarbij hij, vergezeld door een scala aan watervogels, door het 17de-eeuwse landschap aan de rand van Amsterdam vaart. Zijn safari zet hij vervolgens voort in duurzaam Artis, waar alles draait op 100% groene stroom, het afval wordt hergebruikt en het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt verminderd door stokstaartjes in te zetten!

Na deze ecologisch-verantwoorde middag heeft onze duurzame toerist natuurlijk honger gekregen. Natuurlijk bezoekt hij niet één van de Argentijnse steakhouses die in zulke grote getalen door het centrum verspreid liggen, maar gaat hij duurzaam dineren in De Kas, De Vliegende Schotel of de Culinaire Werkplaats. In de Kas komen de groenten regelrecht uit, je raadt het al, de kas naast het restaurant en in de Vliegende Schotel en de Culinaire werkplaats wordt creatief omgegaan met vegetarische ingrediënten – om zo een verrassende maaltijd op tafel te zetten.

Restaurant De Kas, Amsterdam. © Curry Strumpet

Na de maaltijd is het voor onze ecotoerist tijd voor een avond wandeling langs de met LED verlichte grachten en loopt hij misschien even A Touch of Green binnen om te snuffelen aan de duurzame design producten van Droog Design. Misschien is er morgen nog tijd om langs de wijnboer te gaan of een voetbalwedstrijd mee te pakken in de ArenA, het eerste voetbalstadion in de wereld dat klimaatneutraal wordt.

Maar dat is zaak voor morgen. Na een lange dag verantwoord is de duurzame city tripper toe aan een welverdiende nachtrust. Gelukkig heeft hij keuze uit één van de vele hotels met een Green Key-label zodat hij zijn dag in alle comfort en met een sneeuwwit geweten kan afsluiten.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.