De rauwe rand van Den Bosch in (her)ontwikkeling

Tien jaar experimenteren met de Tramkade

Tien jaar de tijd hebben ze. En in dit tijdsbestek zal het terrein van de voormalige mengvoederfabriek De Heus transformeren tot een nieuwe zelfgemaakte stad zonder vastomlijnd einddoel. De naam ligt wel al vast: de Tramkade.

In 2008 kocht de gemeente Den Bosch met hulp van de rijksoverheid De Heus aan om hier een culturele hotspot te creëren. Stichting Tramkade, bestaande uit het initiatief Conceptenbouwers en Pleisterplaats de Vrijheid, gaan deze uitdaging aan. In de tien jaar die ze hebben gekregen zullen verschillende projecten worden ontwikkeld met de hulp van meerdere betrokken partijen, ondernemers en inwoners. De Tramkade is nog piepjong, maar de plannen zijn groots.

In 2015 begon de bouw aan deze experimentele creatieve wijk die sociaal, cultureel en duurzaam zal zijn. Het terrein opent zich geleidelijk voor publiek en bloeit op. Het moet een culturele hotspot worden, en niet zomaar een. De verschillende projecten zullen leiden tot een gevarieerd cultureel aanbod, innovatief onderwijs, en een toevoeging aan toerisme en recreatie (de ligging aan het water leent zich hier uitstekend voor). Nieuwe functies van samenleven, werken en beleven worden onderzocht en toegepast voor duurzame ontwikkeling van dit gebied en de directe omgeving.

Opening Tramkade 16 mei

De conceptenbouwers laten zich inspireren door de biobased- en de circulaire economie maar gaan hierin nog een stapje verder en streven naar een biobased community. Dat kan blijkbaar ook! Hoe? De circulaire economie wil de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen maximaliseren en waardevernietiging minimaliseren. Pleisterplaats de Vrijheid brengt het maken terug naar de stad. Een netwerk van creatieve ondernemers die het ambacht verstaan, architecten die het tijdelijk bouwen onderzoeken tot ontwerp, en denkers die sociale processen in de samenleving opnieuw vormgeven. Om te werken aan een inclusieve economie waarin iedereen naar vermogen participeert en betekenisvol werken en leven centraal staan.

Deze gedachte willen de mensen van Stichting Tramkade doortrekken tot alle facetten van het gebied. In deze circulaire en inclusieve economie is het belangrijk een plek te bieden aan de gehele maatschappij op basis van een breed draagvlak; al meer dan 50 initiatieven/organisaties, ondernemingen en instanties hebben zich aangesloten.

De eerste stappen zijn nu gezet: de eerste projecten hebben zich gevestigd, waaronder De Mengfabriek (laboratorium voor lokale en circulaire economie) en Werkwarenhuis Social Label (ontwerpend lab voor sociale maakeconomie), en 16 mei werd het officieel geopend als Stadsambassade. Hoe het zich verder zal ontwikkelen weet niemand maar dat is nu juist een van de verdienste van deze plek. We zullen het zien!

tramkade_Denbosch

Betrokken stadmakers
Simone Kramer
Dagelijks bestuur van Stichting Social label
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Den Bosch
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu