De ruimte in, het water op

  1. Home
  2. /
  3. Dordrecht
  4. /
  5. De ruimte in, het...

De ruimte in, het water op

Nieuwe technologieën en historische boten gaan leegstand tegen in Dordtse haven

Waar leegstand op het land een ‘hot issue’  is, is het op water daarentegen een onbelicht onderwerp. Wekelijks duikt er wel weer een nieuw initiatief op dat op een creatieve manier nieuwe invullingen geeft aan onbenutte ruimtes als kantoren en fabriekshallen. Maar door heel Nederland kampen ook de havens met dreigende leegloop.

Oorspronkelijk waren havens en grachten het kloppend hart en slagaders van de Nederlandse stad. Hier werd handel gedreven, startten verre ontdekkingsreizen en vond innovatie plaats. Tegenwoordig hebben wegen de rol van kanalen overgenomen en vrachtwagens die van schepen. Veel kleinere havens zijn omgebouwd voor de pleziervaart, maar de jeugd van tegenwoordig blijkt minder boten te kopen dan onze voorgangers. Hierdoor lopen – of beter gezegd stromen – de havens leeg. Toch vormt water nog een belangrijk onderdeel van de historische centra van veel steden. Zo ook in Dordrecht: een stad die omgeven is door water.

Hier is Stichting Leefwerf de Biesbosch samen met de stadbewoners actief bezig met het zoeken naar een nieuwe bestemming voor waterig vastgoed in de stad. De initiatiefnemers hebben het heft in handen genomen om het nautische karakter van Scheepswerf de Biesbosch in het oude industrieterrein van de stad te behouden. Met het plan om “Leefwerf de Biesbosch” te realiseren in de zuidelijke insteekhaven gaan zij voor een nieuwe aanpak ten opzichte van deze leegstand. De haven, welke sinds de sluiting van de scheepswerf totaal verwaarloosd is, biedt ruimte voor duurzaam varend erfgoed waarop gewoond en gewerkt wordt en jachten van bewoners Met een groep nieuwe schippers zullen historische schepen die vroeger ook door de Dordtse wateren voeren omgebouwd worden tot huizen, kantoren, studio’s en een theater.

De herbestemde schepen zullen waar mogelijk zelfvoorzienend zijn en er wordt rekening gehouden met extreem hoogwater. In het geval van een overstroming in Dordrecht zullen de ruimtes beschikbaar worden gesteld om buurtbewoners op te vangen. Leefwerf de Biesbosch wordt een leer- en experimenteeromgeving voor klimaatbestendig en energieneutraal wonen op water. Zo komen toekomst en historie samen.

Betrokken stadmakers
Elio Barone
Initiatiefnemer Leefwerf de Biesbosch

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.