Samenleefstraat

Ontmoetingen die duurzame initiatieven ten goede komen

Hoe kunnen we onze krachten bundelen om onze beperkte achtertuin uit te breiden tot een grotere plek voor ontspanning? Ines Wildeman pikte een initiatief in Gent op: de Samenleefstraat. Samen met andere bewoners in de Tweede Hogerwoerddwarsstraat te Haarlem ging ze aan de slag om dit idee te realiseren en afgelopen week was daar de opening.

Wat houdt het eigenlijk in, zo’n Samenleefstraat? Wat het woord al zegt, het brengt mensen bij elkaar. Maar daarnaast is een belangrijk gevolg dat het initiatief voor ogen heeft om de mobiliteit te combineren en duurzaamheid te stimuleren. Parkeerplaatsen worden omgetoverd tot gezamenlijke ontmoetingsplaats, zodat auto’s even onaangeraakt en uit het zicht blijven. Daarnaast wordt de aankleding verzorgd door meer groen aan te planten.

Twee jaar geleden zijn de eerste Leefstraten opgezet in Gent. Dit bleek een groot succes te zijn en zodoende werden er daarna tien exemplaren meer voor twee maanden omgebouwd tot duurzame verbindingsplek. Het was een extensie van de autovrije maand waarin alternatieve vervoersmiddelen worden uitgeprobeerd, zoals de elektrische fiets voor woon-werkverplaatsing, het inschakelen van de bakfiets voor boodschappen, thuislevering en deelauto’s.

De kern van succes van dit experiment werd meerdere malen toegeschreven aan het feit dat het vanuit de bewoners zelf is opgezet. Dit blijkt ook in Haarlem het geval te zijn en leidt verder tot de organisatie van gemeenschappelijke evenementen: van badmintontoernooien tot samen eten en theater voor kinderen.

In Rotterdam zal er een soortgelijke Droomstraat gaan ontstaan, waarbij een maand lang de straat van auto’s wordt ontzien. Het belang van Rotterdam zit vooral in het creëren van een veilige speelplek voor kinderen met de stad binnen handbereik.

Er zijn ook al plannen voor Groningen om een Leefstraat in te richten. Hoe zal het uitpakken? Zullen nog meer steden volgen? En komt er een alternatief voor de winter? De reacties tot nu toe zijn lovend. Wordt vervolgd…

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Haarlem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu