De stad van de toekomst

  1. Home
  2. /
  3. Alle steden
  4. /
  5. De stad van de...

De stad van de toekomst

Wie maakt in de toekomst de stad?

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? In deze tijd waarin ‘de stad’ prominenter op de Europese agenda staat wordt deze vraag steeds belangrijker. Onder deze vraag liggen uiteraard een aantal andere vraagstukken, zoals wie maakt de stad? Wie heeft het voor het zeggen? 31 maart komen in Pakhuis de Zwijger Stadmakers, bestuurders, ondernemers en andere geïnteresseerden bijeen rondom deze vragen, dit in het kader van de Challenge Stad van de Toekomst.

De Challenge Stad van de Toekomst is een intensief trainingsprogramma voor stadsvernieuwers, uitgeschreven door een aantal ministeries, en loopt af op 14 april tijdens de Innovation Expo. Op dit grootste evenement worden de winnaars van de challenge bekend. Maar nog veel belangrijker dan het winnen van de prijs is de vraag hoe deze innovatieve projecten vanuit de onderstroom hun plek kunnen vinden in de stad van de toekomst. In dit kader onderzoeken we op 31 maart avond vijf thema’s.

Een van de thema’s is de economie van de stad van de toekomst, hoe gaat die er uit zien? Voorbeelden van plekken waar op een nieuwe manier hieraan gewerkt wordt zijn Challenge Stad finalisten BlueCity010 en Stadslab Buiksloterham. Zij zullen deze nacht in gesprek gaan met sprekers als Matthijs Bierman (Directeur Triodos Bank), Mary-Ann Schreurs (wethouder Eindhoven) en Eva Gladek (CEO Metabolic).

Andere thema’s van de Nacht van de Stad Toekomst zijn de sociale stad, de veilige (water)stad, de fysieke stad en de technologie voor de stad. In deze sessies zijn topsprekers als Daan Weddepohl (CEO Peerby), Tracy Metz (journalist) en Gerard de Leede (CTO Heijmans) aanwezig en zullen zij het gesprek aangaan met onder andere de andere Challenge Stad finalisten.

Naast deze themagesprekken zal er tweemaal het Buiksloterham City Innovation Game gespeeld worden, een spel ontwikkeld door Play The City. Al met al beloofd het een bruisend programma te worden waarop innovatie en samenwerking van diverse kanten belicht zal worden. Aanmelden kan op de website van Pakhuis de Zwijger, het is gratis toegankelijk en er wordt voor soep gezorgd!

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.