De Toekomst Is Ook Nu

Concretiseer de toekomst door nu al af te tellen

Het vuur, het wiel, de auto en de computer; we hebben het allemaal op ingenieuze wijze uitgevonden. We stormen de toekomst tegemoet. Maar eerst kijken naar de toekomst die we nu eigenlijk creëren en die vergelijken met de toekomst die we werkelijk willen is misschien wel nodig. Daarvoor moeten we toch echt even stilstaan.

Adequaat reageren op toekomstscenario’s, hoe realistisch ze ook zijn, vinden we vaak lastig. We zijn goed in vooruit blikken, maar er lijken overal valkuilen en blokkades te zijn wanneer we ook willen handelen naar het betreffende vooruitzicht. Dat de toekomst nooit voor de volle honderd procent zeker is, niemand kan jou garanderen dat het werkelijk sus of zo zal gaan, dat maakt het ingewikkeld om er ook naar te handelen. Alhoewel wetenschappers in sommige gevallen toch wel een beetje in de buurt van de honderd procent komen. Neem bijvoorbeeld de gevolgen die we zullen ervaren door de klimaatverandering die nu gaande is. Wetenschappers lijken het erover eens te zijn dat we onder de 2 graden stijging, of zelfs 1,5 graad, ten opzichte van de pre-industriële tijd moeten blijven. Dat we ons aan deze maximale stijging moeten houden lijkt dus duidelijk, maar hoe we dat (met zo veel verschillende machtsposities en belangen!!) precies gaan bewerkstellen is nog redelijk vaag. Het lijkt alleen haalbaar als we stapje voor stapje te werk gaan en zorgen dat we nu al onderweg zijn. De toekomst is soms gewoonweg te ver van ons verwijderd waardoor we weinig urgentie voelen om nu actie te ondernemen. Maar de toekomst Is Ook Nu! In het nu kunnen we bepalen hoe we de toekomst vorm willen geven, daar moeten we gebruik van maken.

© http://www.isook.nl/

Is Ook Nu probeert deze toekomst iets dichterbij te brengen door middel van aftikkende klokken. Het klinkt vrij zenuwachtig-makend, maar misschien is dat ook juist de truc. Bij elke klok hoort een wens of een idee voor de toekomst waar ook een afspraak aan verbonden is. Is Ook Nu is opgericht vanuit de visie dat een wens of idee in de tijd geplaatst en naar het nu gehaald moet worden om werkelijk te worden. De oprichters van Is Ook Nu, Tabo Goudswaard en Jaap Warmenhoven, deden onderzoek naar “het denken over de toekomst” en kwamen er zo achter dat veel mensen in een ‘short now’ leven en weinig vooruit denken. Een mogelijk gevolg is dat mensen zich niet met een stad, plek of onderwerp verbonden voelen.

Op de website isooknu.nl is te zien wanneer afspraken plaats vinden of ten einde komen. Zo kan je op een geordende manier je eigen afspraken, maar ook die van anderen, volgen. De meeste afspraken thematiseren zich binnen duurzaamheid en zijn onder te verdelen in energie, materialen, mobiliteit, natuur en voedsel. De toekomst gaat natuurlijk ook over duurzaamheid.

Veel grote ideeën voor in de toekomst zijn niet in je eentje te realiseren. We hebben elkaar nodig. Daarom is het bij Is Ook Nu ook mogelijk deel te nemen aan andermans toekomstplannen en daarbij kunnen er tips en aanmoedigingen uitgewisseld worden. Samen vormen we de toekomst en als we daar nu bewust mee omgaan dan gaan we een hele mooie toekomst tegemoet!

Betrokken stadmakers
Tabo Goudswaard
Social Designer
Jaap Warmenhoven
Is Ook | Twynstra Gudde
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Bottom up
in Nederland
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu