De toekomst van de maker

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. De toekomst van de...

De toekomst van de maker

Makerversity opent locatie in Amsterdam

Robots en andere technologieën kunnen steeds meer menselijk werk doen. Dat creëert mogelijkheden, maar ook gevaren. We moeten technologie inzetten om ons werk niet overbodig, maar beter, makkelijker en leuker te maken. Maar hoe?

Één van de mogelijke antwoorden op deze vraag is: inzetten op creatief en sociaal kapitaal. Deze typisch menselijke kwaliteiten lijken (nog) niet door robots overgenomen te kunnen worden; wel kan technologie mensen helpen hun creatieve en sociale potentieel te stimuleren. De Makerversity is een sprekend voorbeeld.

De Makerversity, de pas geopende werkplaats voor allerlei creatievelingen op het booming Marineterrein, demonstreert wat “maken” in de 21e eeuw betekent. De Londense Makerversity is al sinds 2014 “a vibrant creative home for over 60 businesses” en deze zomer heeft haar Amsterdamse broertje de deuren geopend. Met ruim 500 vierkante meter aan werkplaatsen met faciliteiten voor werkzaamheden van houtbewerken tot hacken, is ook deze locatie op weg om een inspirerende, innovatieve community van makers te bouwen.

Wat is een “maker” eigenlijk? Voor Ursula Davies, één van de oprichters van de vestiging in Amsterdam, is een maker iemand die zijn of haar brood verdient met het ontwerpen en ontwikkelen van tastbare producten. De business of making things omvat zowel het fysieke aspect van het ontwerpen als het zakelijke deel van de onderneming. Makerversity biedt dan ook faciliteiten voor beide kanten van het proces.

Geen van de makers lijkt technologie als een bedreiging te zien. Technologie is een instrument dat nieuwe mogelijkheden creëert. Het stimuleert het ontwerpproces (denk aan 3D printers) en maakt het ook makkelijker om een product op de markt te brengen (denk aan sociale media). Dit geeft freelancers dus meer vrijheid om autonoom te opereren.

Tegelijkertijd weten de makers dat de community essentieel is voor het maakproces. Makerversity legt veel nadruk op co-creatie en kruisbestuivingen tussen de verschillende professionals. De diversiteit van kennis en vaardigheden binnen de groep van makers zorgt ervoor dat er veel expertise gedeeld kan worden binnen de werkplaatsen waardoor iedereen van elkaars ervaring en producten profiteert. In Ursula’s woorden: “the value is in the people as much as in the space”.

Makerversity Amsterdam houdt elke eerste en derde donderdag van de maand een Open House.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.