Dobberend bos

  1. Home
  2. /
  3. Rotterdam
  4. /
  5. Dobberend bos

Dobberend bos

Kunst en natuur in Rotterdamse haven

Zou jij ook graag meer groen in de stad willen? Loop je bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze weleens naar buiten om een frisse neus te halen, maar word je dan geconfronteerd met het inademen van een flinke hap vervuilde lucht? In Rotterdam wordt op een slimme manier gehoor gegeven aan vergroening in de stad. Naast de hoogbouw op het land, komen in het water van de Rijnhaven levensechte bomen te dobberen.

Mijn eerste ervaring met geboomte in het water was toen ik via de tv-zender National Geographic een mangrovebos werd ingetrokken. Varend in een bootje door groen gekleurd water tussen de dichte begroeiing door, was ik volkomen onder de indruk van deze mysterieuze bebossing in het water. Hadden we dit ook maar in Nederland, dacht ik toen.

Vergroening

Aangezien mangrove in principe alleen in tropische omgeving met getij kan bestaan, ben ik al reuze blij met de Hollandse Iepen die in het koude water van de Rotterdamse Rijnhaven komen te dobberen. Waarom zou er geen gebruik gemaakt worden van de ruimte op het water, als compensatie voor de hoogbouw aan de kant? Initiatiefnemer Jeroen Everaert, oprichter van kunstproducent Mothership dacht hier ook over na. Hij wil met dit project aandacht vragen voor klimaatverandering, innovatie, kunst en het belang van groen voor stadsbewoners.

Daarnaast zorgt het ook direct voor vergroening in de Rotterdamse binnenstad. Everaert werd geïnspireerd door de installatie In Search of Habitus van kunstenaar Jorge Bakker: een met water gevuld aquarium waarin dobbers met schaalmodel boompjes dobberen. Vervolgens vroeg Everaert zich af of dit in werkelijk formaat gerealiseerd kon worden. Door samenwerking met verschillende partners die vanuit hun expertise en vermogen aan de verdere uitwerking hebben geholpen, werd zijn gedachte werkelijkheid.

Onthulling

De bomen zijn beschikbaar gesteld door Van den Berk Boomkwekerijen. Oude zeeboeien uit de Noordzee worden hergebruikt om de bomen in te plaatsen. Deze 20 dobberende bomen gaan tijdens de Nationale Boomfeestdag op 16 maart 2016 het water in. Het plan is dat het bos in de Rotterdamse Rijnhaven zo’n vijf jaar zal ronddobberen, met kans op verlenging van nog eens vijf jaar. De Biënnale van Marseille heeft al laten weten in 2017 een Dobberend Bos te willen en ook in België is er interesse om een dobberend bos te realiseren. Hopelijk is het zo’n succes dat we er binnen die tijd ook op andere plekken en in andere steden van kunnen genieten!

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.