Don’t judge a book by its cover

Bij de Human Library in Tilburg leen je mensen in plaats van boeken

Het aantal leden van de bibliotheek loopt al jaren terug. Midden jaren ’90, toen de bieb haar hoogtepunt beleefde, telde zij zo’n 4,5 miljoen leden. In 2013 zakte dit naar zo’n 3,8 miljoen. Opvallend is dat juist steeds meer jongeren het lid zijn van een bibliotheek wél zien zitten. Ook is het uitlenen van boeken niet meer de enige functie van de bibliotheek. De laatste jaren richt de bieb zich steeds vaker op educatie, ontstaan er FabLabs en andere verrassende initiatieven zoals een Human Library.

Vooroordelen wegnemen

Een Human Library is een bieb voor het ‘lenen’ van mensen. Geïnteresseerd in verhalen zijn we wel, dus waarom zouden we deze niet eens rechtstreeks van ‘de schrijver’ horen, in plaats van ze te lezen in een boek? Het initiatief voor de Human Library ontstond in Kopenhagen, als onderdeel van het Roskilde Festival in het jaar 2000. De bedoeling was vooral om vooroordelen weg te nemen en bestaande stereotypen in twijfel te trekken.

Een boekenkast vol

Inmiddels worden Human Libraries in meerdere steden georganiseerd en heeft het idee zich over de hele wereld verspreid. Op 30 maart staat er aan de Tilburg University ook een editie gepland. Van 16:00 tot 18.30 kun je hier terecht om een bijzonder persoon te lenen voor een goed gesprek. De boekenkast zal gevuld zijn met verschillende ‘boeken’. Zo kun je in gesprek met bijvoorbeeld een feministe, een ex-psychiatrisch patiënt, een transgender, een vluchteling, een wees, een Limburger, een streng christen, een dierenactivist, een moslima, een tattoo-gast, een vmbo-er, een veganist en nog heel veel meer andere boeken. De boeken zijn te leen voor 20 minuten en bedoeld om onderling begrip te vormen en vooroordelen weg te nemen.

Lezen van boeken stimuleren

Het leuke aan deze Human Library is dat er een link wordt gemaakt met echte boeken, die verband houden met de ‘boektitels’ van de Human Library. In het campuscafé van de universiteit zijn namelijk boeken te lezen die verder op de onderwerpen in gaan en je kunt ze lenen met een bibliotheekpas van bibliotheek Midden-Brabant. Op deze manier worden studenten en andere deelnemers dus gestimuleerd om verder te lezen en misschien ook weer vaker de bieb te bezoeken.

Nieuwsgierig geworden naar wat de boeken van de Human Library te vertellen hebben? Op de Facebookpagina kun je je aanmelden en hier vindt je alvast een sneakpreview van de boeken die te vinden zijn bij de Human Library in Tilburg op 30 maart.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Tilburg
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu