Bij DOOR spoelen mensen aan die door allerlei omstandigheden tussen wal en schip zijn beland
Achter de bar en in de keuken bij DOOR in Dordrecht staat een gevarieerde groep mensen. De culturele ontmoetingsplaats en creatieve werkplek heeft namelijk een bijzonder idee van zorg verlenen en biedt mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren, een werkplek aan. Het zijn mensen die met hart en ziel de uitdaging aangaan of juist via een loopbaanbegeleiding weer aan een vaste baan willen komen. Opnieuw maakt de gevarieerdheid DOOR zo bijzonder!
Het prachtig oud gebouw waar DOOR in gevestigd is, dient als ‘speeltuin’ voor creatief, beginnend talent, podiumkunstenaars en als expositieruimte. Medeorganisator Masja Ottenheim zorgt dat iedereen zich in DOOR thuis voelt. Concerten, exposities, workshops, tuinieren, ruilen, koffie en tosti’s; het kan allemaal in deze bruisende broedplaats. Hierdoor is er een zeer gevarieerd publiek en loopt er van alles rond.
Daarnaast wordt er op een bijzondere manier zorg verleent. Bij DOOR werken namelijk vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder professionele begeleiding door Stichting Philadelphia is er de mogelijkheid voor verschillende soorten mensen om (weer) actief mee te doen in de maatschappij. Zo werken er mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking samen met bijvoorbeeld vluchtelingen of ex-drugsverslaafden. Hierdoor biedt DOOR op verschillende vlakken een bijzondere werkplek. Voor de een betekent het een plek waar men buurtgenoten kan ontmoeten, voor de ander creëert het een verantwoordelijkheidsgevoel. Een autistische jongen die altijd zelf verzorgd is bijvoorbeeld, kan nu voor iemand anders zorgen door bijvoorbeeld uit te leggen hoe het koffiezetapparaat werkt. Hierdoor krijgt deze jongen voor het eerst in zijn leven verantwoordelijkheid en voelt hij dat hij wat kan betekenen voor de maatschappij.
”Bij DOOR spoelen mensen aan die door allerlei omstandigheden tussen wal en schip zijn beland.”
Er is een grote groep mensen die geen geld opleveren en veel begeleiding nodig hebben. DOOR gelooft in de mogelijkheden van deze mensen en ziet al snel kansen om toch zelfstandig te zijn. Neem Michael, die bij zijn moeder woont. Hij reisde altijd met de zorg-taxi. Nog geen twee dagen werkte hij in de keuken en hij leerde al hoe hij zelfstandig met het openbaar vervoer naar zijn werk kan komen. ”Als mensen met een beperking meer zelf leren doen en de werkprojecten bedrijfsmatiger zijn, is dat niet alleen goedkoper”, zegt Sue Smith, werkzaam bij Philadelphia. ”Hun wereld wordt er groter van.” Op deze manier trachten zij iedereen, in alle vormen en maten, een plek te geven en mensen te laten meedraaien in de maatschappij. Daarnaast is het eten en drinken uit de keuken ook nog eens heel lekker!