Met de Floating Farm komt de eerste drijvende boerderij naar Rotterdam
Van productie op het land naar productie op het water. De eerste drijvende stadsboerderij komt naar Rotterdam. Met 40 koeien en 6.000 kippen wil de Floating Farm de stad Rotterdam gaan voorzien van verse zuivelproducten. Waarom een drijvende boerderij in de stad?
De Floating Farm past in het rijtje van andere stadslandbouw initiatieven. Vooraf aan deze ideeën komt de vraag: Hoe voeden we de wereld in de toekomst als steeds meer mensen in steden wonen? Een van de richtingen waar naar gekeken wordt is stadslandbouw: lokaal, vers en een korte afstand tot de eindgebruiker. Carolyn Steel vertelt bijvoorbeeld in haar boek ‘Hungry City‘ hoe stad en platteland vroeger met elkaar in relatie stonden. Voordat voedsel makkelijk getransporteerd kon worden was het belangrijk dat het dichtbij steden geproduceerd werd. Producten werden lokaal geproduceerd en na de oogst de stad ingebracht om daar op markten te verkopen. Deze relatie is nog altijd terug te vinden in onze straatnamen: via de Kalverstraat kwamen bijvoorbeeld de koeien de stad binnen.
Echter, transport veranderde waardoor het voor boeren niet langer nodig was dichtbij de stad gevestigd te zijn. Onze relatie met voedsel verwaterde en kwam verder van ons af te staan, zowel fysiek als mentaal. Voorstanders van stadslandbouw proberen het bewustzijn over ons eten terug te brengen naar de stadse mens. Tegelijkertijd, lokaal geproduceerd voedsel hoeft geen duizenden kilometers af te leggen vóórdat het gegeten kan worden. Het resultaat: minder transport, minder CO2 uitstoot en verse producten.
Er zijn veel verschillende vormen van stadslandbouw. Eerder maakte ik voor Pakhuis de Zwijger het programma ‘Stadslandbouw Groeit‘. Tijdens deze avond spraken we onder andere met ondernemers John Apesos van GROWx en Wouter Hassing van de Amsterdamse paddenstoelen kwekerij Mycophilia. John Apesos gaat met zijn boerderij in een oud bedrijfspand de hoogte in met zijn groenten, oftewel verticale stadslandbouw. Water en land zijn allebei schaars, en ook allebei nodig voor de productie van voedsel. In een gecontroleerd klimaat gaat John in verschillende kweeklagen boven elkaar gestapeld zijn producten verbouwen. Op deze manier kan hij de productie per vierkante meter vergroten. Tegelijkertijd zorgt het afgesloten systeem ervoor dat water hergebruikt wordt.
Ondertussen zien we in Rotterdam een nieuwe ontwikkeling. Van land naar water: de Floating Farm wordt namelijk de eerste stadsboerderij óp het water. Initiatiefnemer Peter van Wingerden realiseerde zich tijdens orkaan Sandy in New York dat de voedselbevoorrading van steden niet voorbereid is op dit soort rampen. Nog een reden voor productie in de stad. De boerderij is volledig zelfvoorzienend. Zo zorgen bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak voor de stroom en wordt het voedsel voor het vee onder LED-lampen verbouwd. De Floating Farm richt zich op het produceren van volle melk en yoghurt voor bewoners van de stad en restaurants in Rotterdam. Eind 2017 gaat de boerderij open in de Merwe4Haven en kan je zelf zien hoe het werkt!
Op donderdag 8 december vertelt Peter van Wingerden alles over zijn boerderij tijdens de volgende editie van de Water Republic. In Pakhuis de Zwijger. Verschillende initiatiefnemers vertellen over hun waterplannen voor Amsterdam. Onder andere reageert de Amsterdamse wethouder water Udo Kock op deze plannen. Is een drijvende boerderij ook wat voor Amsterdam? Ontdek het zelf!