Drive-In-Festival 2015

Sociale Innovatie en Stadsambassade Breda

Vijf dagen lang stond Breda in het teken van sociale innovatie tijdens het Drive-In-festival. De Bredase Drivers (de organisatoren van het festival) zien dat de wereld om hen heen verandert en dat vraagt om nieuwe oplossingen. Dit jaar was het thema van het festival dan ook ‘Beat the System’.

Wij waren uitgenodigd op de laatste dag van het festival om te komen vertellen hoe Pakhuis de Zwijger kijkt naar innovatie in de stad. Hoe we al die initiatieven en Stadmakers die we dagelijks een podium geven plaatsen naast de bedrijven, de gemeente en diverse kennisinstellingen als we het hebben over sociale innovatie. Het zijn vaak particuliere initiatieven die zich ondermeer richten op ouderenzorg, armoedebestrijding en lokale groenvoorziening. Daarbij gaat sociale innovatie niet alleen om het sociale domein, maar ook om een andere manier van denken en samenwerken. Dat deze transitiebeweging plaatsvindt door het hele land lieten we zien met het leernetwerk van Stadsambassades waarbij we al deze Stadmakers nationaal (maar ook internationaal, met het platform New Europe – Cities in Transition) met elkaar verbinden.

Dat er ook in Breda ambitie is om het lokale netwerk van Stadmakers met elkaar te verbinden vertelde Peter Brouwers namens de Stadsambassade Breda. De Stadsambassade wil ook een rol vervullen in de stad door initiatieven op weg te helpen en te ondersteunen bij onder andere zaken als wet- en regelgeving. Daarvoor hadden ze als voorbeeld de initiatiefneemster achter het idee ‘House of DJ’s’ uitgenodigd om het spits af te bijten. Met vijf DJ’s uit Breda in de top 100 van ’s werelds beste DJ’s wil zij samen met haar partner Breda op de kaart zetten als ‘International DJ Capital of the World’. Ze wil daarom een nieuwe muziekschool vormen voor jongeren en een platform creëren waar gedreven jonge DJ’s hun talent kunnen laten zien. Het publiek was enthousiast en vulde het concept aan door meer te kijken naar hoe dit initiatief ook lokaal sociale innovatie creëert. De Stadsambassade Breda heeft met verschillende partijen in de stad ook gelijk het idee opgepakt om een fysieke plek in de stad te gaan creëren waar het gesprek over de stedelijke ontwikkeling plaats kan vinden en initiatieven een podium kunnen krijgen.

Tussendoor kregen we nog een tour door het Stadion van NAC, dat een zaal beschikbaar had gesteld voor het Drive-In-Festival, en stonden we zodoende ook nog even op het spelersveld. Dit alles werd afgewisseld met verschillende TEDx talks die in het teken stonden van oplossingen voor leegstand (en in de running waren voor de TEDx award). Het was een zeer inspirerende dag!

Een totaal fotoverslag van deze dag maar ook de andere dagen is terug te vinden op de website van LINK – Fotografie.

Betrokken stadmakers
Peter Brouwers
Projectmanager / city maker / verbinder
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Breda
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu