DTO-college

Leergang over middle-up-down gebiedsontwikkeling

De laatste jaren wordt er veel geschreven over de opkomst van de bottom-up beweging, het verval van de top-downbenadering en die van de blauwdruk. In Oost-Nederland zijn enkele interessante gebiedsontwikkelingen gaande waarbij top-down en bottom-up samenkomen.

Daarbij is een centrale spilfunctie weggelegd voor professionals die positie nemen in “het midden” en werken vanuit lokale betrokkenheid en persoonlijke passie. Deze professionals hebben goede ingangen bij overheden en financiers, maar zijn ook onderdeel van een hecht lokaal netwerk met bewoners, ondernemers en creatieve denkers. Vanuit deze positie krijgen ze veel voor elkaar en hun methode zouden we “middle-up-down gebiedsontwikkeling” kunnen noemen; de beweging komt vanuit het midden.

© NL Greenlabel - Coehoorn Centraal

Een mooi voorbeeld van middle-up-down gebiedsontwikkeling ligt in het centrum van Arnhem; het Bartokpark. Departement Tijdelijke Ordening (DTO, een collectief van professionals in stedelijke ontwikkeling en innovatie) nam in 2012 het initiatief om een braakliggende bouwput in te richten als een klein stukje Veluwe. Landschapsarchitect Harro de Jong werd gevraagd een ontwerp te maken en de wethouder en stadsbouwmeester waren zo enthousiast dat het parkje binnen twee maanden was aangelegd. Kort na de oplevering kwam het bericht dat beeldend kunstenaar Florentijn Hofman een ruim dertig meter groot feestaardvarken in het park wilde leggen in opdracht van Burgers’ Zoo. Resultaat was dat het parkje werd vergroot en dat er echte heide van Nationaal Park de Hoge Veluwe werd getransplanteerd naar het Bartokpark. Inmiddels is het Bartokpark het groene hart van een nieuw cultureel kwartier waar cultuurgebouw Rozet is verrezen en tevens een leegstaand kantoorpand is getransformeerd tot hotel.

© Peter Pakhuis de Zwijger

DTO is bij meerdere vergelijkbare projecten actief betrokken en organiseert vanaf april een leergang over middle-up-down gebiedsontwikkeling. Tijdens deze leergang worden zes gebiedsontwikkelingen bezocht en geanalyseerd door de deelnemers: Bartokpark en omgeving, Coehoorn Centraal, het Modekwartier (allen in Arnhem), de Honigfabriek (Nijmegen), het Havenkwartier (Deventer) en Buitenplaats Koningsweg (Schaarsbergen).

© Masha Matijevic

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Arnhem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu