Dutch Design Week

De hoogtepunten van 2015

Met 27.000 bezoekers per dag is de Dutch Design Week ook dit jaar weer een groot succes geweest. Negen dagen lang, op honderd verschillende locaties werd het werk van 2.400 designers getoond. We bespreken hier enkele hoogtepunten. 

Naast meerdere ontwerpen die laag voor laag tot stand kwamen aan de hand van 3D-Printers en het In Limbo Embassy project (gemaakt door eindejaarstudenten van de Design Academy en in september nog te zien voor de ingang van Pakhuis de Zwijger) sprongen ook vooral veel Social Designers naar de voorgrond tijdens de Dutch Design Week. In Eindhoven, een transitiestad bij uitstek, weten ze heel goed hoe je design kan gebruiken voor gemeenschappelijke doeleinden.

Zo werd in er in de Circulaire Fabriek de vraag gesteld door Stichting Woonbedrijf hoe we in de toekomst circulair kunnen gaan werken. Hoe kan bijvoorbeeld materiaal dat bij sloop- en renovatiewerkzaamheden vrij komt een nieuwe functie krijgen? En wat is de rol van ontwerpers en bewoners bij dit circulaire denken? Ontwerpers zoals Tom van Soest, Vincent Wittenberg en Jeroen Wesselink formuleerden hier ieder op hun eigen manier een antwoord op. De ontwerpen riepen enthousiaste reacties bij de bezoekers op.

Verder verscholen in de stad, midden in de Doornakkerwijk, zit de Corner Spot. Op deze plek toonden designers tijdens de DDW hoe een stad in plaats van een Smart City zich kan ontpoppen tot een Wise City. Aan de hand van een Summer School met 17 Russische studenten en Nederlandse en internationale designers werden er werkbare scenario’s voor de invulling van een ‘wijze wijk’ gecreëerd. Tijdens de DDW werden deze scenario’s gepresenteerd.

Schuin tegenover de Corner Spot bevindt zich verzorgingstehuis Vitalis Berckelhof en ook hier was de Dutch Design Week te vinden. In het verzorgingstehuis werd design gepresenteerd dat gemaakt was voor en met de oudere bewoners van het tehuis.

Daarnaast was Social Label uit Den Bosch dit jaar wederom aanwezig bij Piet Hein Eek op het Strijp R-terrein. Social Label verbindt het beste van twee werelden ineen door professionele ontwerpers te verbinden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit jaar in de vorm van persoonlijk ‘getatoeëerd’ servies en schorten gemaakt van oude De Waard-tenten. Een jonge Eindhovense opvolger van dit concept was tevens te vinden op de DDW.

Ook was er dit jaar opvallend werk te zien op het gebied van functioneel design. De technologische wearables worden steeds toegankelijker voor een breder publiek. Malou Beemer en Eef Lubbers zijn de designers van de Kimbow dress; een interactieve jurk die van kleur verandert door de houding. De draadstructuur verandert van kleur als er een krachtige houding wordt aangenomen. Het doel is om meer zelfvertrouwen te creëren bij de drager en dit uit te laten stralen .

© Kimbow Dress van Malou Beemer en Eef Lubbers.

Maatkleding wordt steeds laagdrempeliger. Door middel van een Body scan wordt het lichaam gescand en kan de simpelste kleding perfect passend worden gemaakt.

© Smart Fashion Production van Karin Vlug en Laura Duncker

Bacteriën gaan ook een steeds grotere rol spelen in de kledingindustrie. Kristel Peters is Schoenen en accessoires designer en maakt gebruik van de natuur. Ze is werkzaam voor het bedrijf Cojak: een Design en Communicatie bureau die bewustwording wil creëren bij de eindgebruiker. Ieder jaar worden er ongeveer 21 miljard schoenen wereldwijd geproduceerd. 95% daarvan komt na gebruik op de stortplaats terecht. Het hoge volume van de schoenenproductie en het gebruik van toxische componenten in de schoenen hebben veel invloed op het milieu. Om dit tegen te gaan wil Cojak een duurzame schoen ontwerpen die groeit door middel van bacteriën.

Schoenen van bacteriën © Cojak, Kristel Peters - shoe & accessoires designer

3D-printing is een ontwikkeling die inmiddels al jaren bekend is, maar het wordt nu ook steeds toegankelijker voor de consument. Steeds meer bedrijven ontwerpen en produceren met behulp van een 3D-printer en er wordt steeds meer geprint met materialen die duurzaam zijn. We kunnen printen met plastic, maar op de Dutch Design Week werd er enthousiast geprint met natuurlijke materialen. Ook recycling wordt een steeds groter begrip in de wereld van 3D-printen. Petflessen worden tot confetti verwerkt en samengeperst tot 3D-print pasta. De transparantie van de petfles is goed zichtbaar in het ontwerp van deze lampenkap.

Plastic lamp © Re-filament

Naast deze techniek werkt Olivier van Herpt met zijn eigen collectie met keramiek. Zijn werk is kenmerkend omdat hij de instellingen van zijn 3D-printer en zijn vormen zo maakt, zodat ieder stuk uniek is.

© Angeline Swinkels

Benieuwd naar nog meer hoogtepunten van de Dutch Design Week? Op dinsdag 3 november vindt in Pakhuis de Zwijger Dutch Design Daily Live plaats met de hoogtepunten van de Dutch Design Awards. Tijdens die avond vertellen acht ontwerpers over de achtergronden van hun genomineerde en/of prijswinnende ontwerp. Onder de genomineerde valt Studio Drift met hun ontwerp: Shylight. Met Shylight combineren de designers natuur en techniek op poëtische wijze. De robotica zorgt ervoor dat de Shylight continu op en neer beweegt en samen met het satijn zorgt dit voor een betoverend effect. Op de bovenste locatie van het Veemgebouw in Eindhoven hingen deze lampen. In deze industriële omgeving kwamen de lampen goed tot hun recht.

© studio drift

Een andere genomineerde is SchilderScholte Architecten. Zij ontwierpen een gebouw met verschillende functies in de Noord-Bengaalse stad Rajarhat. Als ambachtsschool en buurtcentrum moet het structurele verbetering bieden voor de omwonenden die vanwege hun positie in het kastenstelsel nauwelijks vooruit komen. Ouders kunnen hier een ambacht leren en kinderen kunnen er naar school. Het gebouw is onder andere voorzien van gele en blauwe kleuren die de vliegen en muggen moeten tegenhouden.

© SchilderScholte- Pani Ambachtsschool

De Dutch Design Week heeft ons dit jaar weer geïnspireerd en wij kijken uit naar 3 november wanneer de hoogtepunten van de Dutch Design Week worden gepresenteerd.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Eindhoven
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu