Reguliersdwarsstraat is voorbeeldproject voor de “future proof city”
De straat die bekend staat om het uitgaansaanbod voor de LHBTQI-community wil ook bekend staan als duurzame en leefbare straat. Dit is goed voor bewoners, bezoekers en ondernemers en maakt het gebied future-proof.
Green City Buzz, projectleider van de groene veranderingen in de Reguliersdwarsstraat, laat zien dat verandering kan worden verwezenlijkt door individuen met elkaar te verbinden en met elkaar op het niveau van de straat of wijk aan de slag te gaan. Deze aanpak blijkt efficiënt te zijn in het oplossen voor een aantal stadse problemen.
Het gebied rondom de Reguliersdwarsstraat is omgedoopt tot Secret Village, in eerste instantie om de omgeving aantrekkelijker te maken en alle economische mogelijkheden van de locatie te benutten. Al snel bleek dat er ook veel potentie zit in het verbeteren van logistiek en duurzaamheid. Voor nieuwbouw is dit een hot topic, maar bij oude stadsdelen ligt er een grote uitdaging.
Geen prioriteit
Green City Buzz stimuleert ondernemers om de straat schoon te houden, gezamenlijk afval op te laten halen en een energiescan uit te laten voeren. Een energiescan is een check van het gebouw om inzichtelijk te maken waar bespaard kan worden. Hier rolt een actieplan uit, waardoor een ondernemer gemakkelijk verbeteringen kan doorvoeren. Dit kan al langer, maar het energieverbruik staat voor de meeste mensen niet op hun prioriteitenlijst. De bundelende kracht maakt het initiatief zo effectief. Er is al veel mogelijk, maar mensen moeten wel bewust zijn van de mogelijkheden en elkaar weten te vinden.
Mobiliteit is samenwerken
Ook mobiliteit is een issue dat zowel de leefbaarheid van de straat beïnvloedt als een impact heeft op duurzaamheid. De straat staat vaak vol fietsen en auto’s, en er rijden vrachtwagens af en aan. Een oplossing daarvoor is gezamenlijk afspraken maken om het afval op te laten halen bij hetzelfde bedrijf. Ook zijn er plannen om de voedselbezorging te laten verzorgen door elektrische voertuigen vanaf een distributiecentrum buiten het stadscentrum. Dit zorgt voor minder vrachtwagens in het centrum, meer ruimte om te lopen, en lagere CO2 uitstoot.
Klik hier als je meer wilt weten over de methode van Green City Buzz.