Duurzaam investeren in je huis

Slimmer dan sparen

Met de winter voor de deur, vraag ik me af hoe koud het zal zijn in mijn huis uit 1910. En ik ben niet de enige. Voor Michael Ibink van het Duurzaam Bouwloket Alkmaar en zijn collega’s zijn het drukke tijden met de winter op komst. Veel inwoners van Alkmaar kloppen dan bij het onafhankelijke loket aan voor advies over hoe ze hun huis kunnen isoleren. En terecht, want wist je dat je spaargeld gebruiken voor het duurzamer maken van je huis, je veel meer geld oplevert dan de rente die je er op de bank voor krijgt? Energie besparen in je huis: niet alleen voor het milieu een goede zet, maar ook voor jezelf. Maar hoe pak je het aan? We vragen het aan het Duurzaam Bouwloket Alkmaar.

Eerste loket van Nederland
Het Duurzaam Bouwloket Alkmaar was bij de oprichting in 2011 het eerste loket in Nederland waar bewoners gratis een onafhankelijk advies konden krijgen op het gebied van het verduurzamen van hun woning. Het idee ontstond met het scriptieonderzoek van oprichters Roy Langedijk en Raoul Santibanez. Uit hun onderzoek werd duidelijk dat maar weinig woningbezitters maatregelen troffen om thuis energie te besparen. Dit was met name het geval omdat je alleen betaald advies kon krijgen. Zo ontstond hun idee voor een loket met gratis onafhankelijk advies voor de inwoners van Alkmaar. Een fantastisch idee zo blijkt, want in het landelijk Energieakkoord van 2015 staat dat alle gemeenten een energieloket moeten aanbieden.

“Zo is het loket er voor de bewoners, maar wordt ook gelijk de koppeling met het lokale bedrijfsleven gemaakt.”

Goed voor lokale economie
Het loket is voornamelijk digitaal. Per telefoon, mail of zelfs via Whatsapp kun je je vragen stellen. En daar maken veel Alkmaarders al dankbaar gebruik van. De vragen zijn vaak seizoensgebonden. ‘Wordt het kouder, dan krijgen we veel vragen over isolatie. Denk aan vragen over vloerverwarming, het isoleren van het dak of spouwmuren of dubbelglas. Wordt het weer mooi weer, dan geven wij vaak advies over het opwekken van duurzame energie; zonnepanelen en zonneboilers’, vertelt Michael. In principe worden er alleen gecertificeerde bedrijven uit de buurt aangeraden als dat nodig is. Zo is het loket er voor de bewoners, maar wordt ook gelijk de koppeling met het lokale bedrijfsleven gemaakt.

“Tegenwoordig is het beter om aan duurzaamheidsmaatregelen te doen dan je geld op de bank te zetten.”

Waarmee beginnen?
Op de vraag waar ik met mijn oude huis moet beginnen heeft Michael een duidelijk antwoord: isoleren! ‘Tegenwoordig is het beter om aan duurzaamheidsmaatregelen te doen dan je geld op de bank te zetten. Vooral spouwmuurisolatie heb je erg snel terugverdiend.’ Wil je weten hoe rendabel het is om je geld in isolatie te steken in plaats van op je bankrekening te laten staan? Bekijk het filmpje van Kassa. Geen geld voor isolatie of zit je er al warm bij maar wil je meer doen? Op de website van het Duurzaam Bouwloket vind je ook kleine maatregelen om je energieverbruik te verminderen: korter douchen, goed luchten, wassen met een volle trommel, het gebruik van tochtstrippen en radiatorfolie.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Duurzaam Energie Zelfbouw
in Alkmaar
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu