Een coöperatie starten, hoe doe je dat? #3

JEBC doet boter bij de vis!

Een coöperatie beginnen met je buurtbewoners, hoe doe je dat? De afgelopen tijd gaven wij een kijkje in het reilen en zeilen van de Jan Evertsen BuurtCoöperatie (JEBC). Een uniek project dat volledig aansluit bij de transitie waarbij burgers zelf tot actie overgaan om te beslissen over hun leefomgeving. En nu is het serious business. Op 1 december werden de eerste aandelen verkocht tijdens het oprichtingsfeest in MidWest.

Tijdens het ‘Boter bij de vis’ oprichtingsfeest werden de eerste intentieverklaringen verzilverd. Geïnteresseerden en buurtbewoners zonder en met intentieverklaringen waren aanwezig. Een avond waar pioniers werden geboren!

Serious business

In de gemoedelijke sfeer van MidWest werd onder het genot van een drankje en een hapje nog eens goed geïntroduceerd wat het idee van de JEBC is. “Deze Buurtcoöperatie is veel serieuzer dan alleen crowdfunding”, vertelt een belangstellende. De gelegenheid om ook echt de aandelen te verzilveren en om zich te verdiepen in de statuten en andere formaliteiten maken de JEBC deze avond ook echt tot serious business.

Sara Mohammadi en Jeroen Jonkers presenteerde de onlangs gelanceerde website, het nieuwe bestuur en de vooruitzichten. En daarbij stonden zij natuurlijk ook open voor vragen.

In een uitgebreid boekje over het investeringsplan zijn de meeste antwoorden op verscheidene vragen terug te vinden, zoals:

Wat gebeurt er als een grote investeerder heel veel geld inzet? Krijgt hij ook maar één stem?

De JEBC werkt  met een zogenaamd gedempt stemrecht. Om het stemrecht en draagvlak in de JEBC in de buurt te houden en omdat betrokkenheid bij de buurt voorop moet staan, is er een zeer beperkte groei van het stemrecht bij een hogere inleg. Pas bij een inleg van 5.000 euro verwerft een investeerder een tweede stem, bij 50.000 euro een derde en een vierde stem bij 500.000 euro.

© Iwan Daniels

Boter bij de vis

Jeroen en Sara sloten de presentatie af met:

Maak het vooral iets van de leden zelf. En zeg het voort tegen mensen in de buurt!

Dat is dan ook een uitnodiging naar de nieuwe leden om vanaf nu zelf verantwoordelijk te zijn voor de boter! In ieder geval verwelkomt de nieuwe buurtcoöperatie zo’n 20 aandeelhouders. Deze tekenden de contracten onder leiding van het nieuwe bestuur. Het nieuwe, vooralsnog tweekoppige, bestuur bestaat uit Ronald Kleverlaan (voorzitter) en Marina Slabbers (penningmeester). Na het doorlezen van de statuten, het concept van het huishoudelijk reglement en het afrekenen van het aandeel ontvingen nieuwe aandeelhouders hun aandeel én een stukje vis.

En daar was dan de vis © Iwan Daniels

“De eerste 20 schapen zijn over de dam gegaan afgelopen dinsdag”, vertelt Jeroen. “Dat lijkt bescheiden, maar er spreekt ook veel vertrouwen uit zo’n sprong in het diepe met je buren met zoiets nieuws, dat voor veel mensen pas echt concreet tastbaar wordt als het eerste JEBC pand zijn deuren opent. Daarnaast hebben we nog 44 intentieverklaringen liggen: met die mensen spreken we nog dit jaar af. Daarna gaan we verder de buurt in. Wij zijn er blij mee!”

Wij ook en wij kijken uit naar de eerste ALV. En natuurlijk naar de eerste winkel die naar alle waarschijnlijkheid eind maart 2016 wordt geopend!

Betrokken stadmakers
Jeroen Jonkers
Kwartiermaker Winkelstraatvereniging Jan Eef
Sara Mohammadi
Projectleider JEBC
Ronald Kleverlaan
Crowdfunding strategist
Iwan Daniels
Nice Nieuw West
Lex de Jong
Founder BoloBoost en UrbanBoost
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu