Een Neushoorn in de stad

Meer dan een poppodium voor Leeuwarden

Er staat Leeuwarden een grote transitie te wachten op het gebied van Popcultuur. Na 23 jaar sluit het Poppodium Romein haar deuren. Met een feestelijke avond werd op 23 mei 2015 het ‘Romeinde’ ingeluid. De Leeuwarders hoeven gelukkig niet te wanhopen, want waar de poorten van de voormalige Westerkerk gesloten worden, opent een nieuw cultureel centrum binnenkort haar deuren. ‘Neushoorn’ is de naam.

Met een spectaculair filmpje introduceerden twee Leeuwarder freerunners het nieuwe logo. De naam deed in het Leeuwardense nogal wat stof opwaaien. De kritiek op de naam was daarentegen muziek in de oren van de organisatie, het doel is in ieder geval bereikt: de introductie van ‘Neushoorn’ is niet onopgemerkt gebleven.

Team van stagiaires

In een interview met Elke Verwoerd op MNSKP.nl vertelt Jan Pier Brands over de plannen van het nieuwe culturele centrum. Dit centrum mag onder geen beding ‘Poppodium’ genoemd worden. Naar het schijnt staat er een boetepot op het kantoor waar iedereen die zondigt een bijdrage in moet leggen. De aversie tegen de term ‘Poppodium’ voor het nieuwe centrum komt voort uit de wens om het nieuwe centrum een plek te laten worden waar educatie en muziek bij elkaar komen. De term ‘Poppodium’ (of “nog erger ‘Poptempel’“) dekt de lading dus niet.

De bouw is momenteel nog in volle gang. Neushoorn moet straks een plek bieden waar in de grote zaal voor 700 bezoekers en twee ruimtes die plek bieden voor respectievelijk 400 en 250 mensen. De kleine zalen kunnen worden gebruikt voor de wat onbekendere beginnende artiesten terwijl er in de grote zaal commerciëler geprogrammeerd kan worden. Zo pogen ze te beantwoorden aan de uiteenlopende wensen van Leeuwarders.

Jan Pier geeft aan:

“Het moet een plek worden waar diverse culturen samen komen. Denk aan muziek, poëzie, dans en kleinkunst. Ik vind het niet erg om er een soort ‘what-the-fuck-gehalte’ in te hebben, dat je denkt: ‘wat is dit?’. Het mag verrassen, bijzonder en nieuw zijn.’

Betrokken stadmakers
Jan Pier Brands
Directeur at stichting Harmoniekwartier
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Onderwijs
in Leeuwarden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu