Een tegel tegelijk

Dagelijkse voorbeelden van een vrouwvriendelijke samenleving

Dit artikel is een vertaling. Het origineel van Monica Ciovica is te lezen via deze link: Raising awareness one inch at a time.

Binnen Europa heeft Amsterdam zich gevestigd als pionier op het gebied van burgerrechten, integratie initiatieven en sociale innovaties. Met de lancering van het project ‘Women Friendly City’, naar Italiaans initiatief, streeft Amsterdam naar een andere titel, die van de ‘meest vrouwvriendelijke samenleving’. De doelstellingen van het project zijn hoog, maar de middelen eenvoudig. Het geheim zit hem in de details, beter gezegd in verfijnde mozaïektegels.

Een nauwe samenwerking tussen de overheid en lokale projecten heeft tot nieuwe manieren van besluitvorming geleid, die van Amsterdam een van de meest tolerante, gastvrije Europese steden maakt. Nu wordt aan deze uitstraling een nieuwe waarde toegevoegd, die emancipatie van vrouwen in de stad moet versterken. Emancipatie en gelijke toegang tot het dagelijks leven in de stad is geen nieuw concept. Een breed scala aan initiatieven, zowel top-down als bottom-up, hebben geprobeerd vrouwen de middelen te bieden die hun rol in de samenleving waarborgen. Wat “Women friendly city” uniek maakt, is dat het een materiële manifestatie is. De betrokkenheid van de stad bij de rol van vrouwen in de samenleving wordt zo fysiek zichtbaar.

© Greta Gubertu

De beweging ontstond in 2013 in Ravenna, Italië, met als doel het ondersteunen van vrouwen die in sociaal of economisch moeilijke omstandigheden leven. Waar andere projecten met actieplannen en oplossingen komen, toont ‘Women friendly city’ de inzet van steden om prioriteiten te stellen, en samen te komen in het oplossen van deze problemen. De beweging geeft met behulp van visuele middelen het belang weer om het bewustzijn over een vrouwvriendelijke samenleving te creëren. Het ontwerp is eenvoudig, maar heeft een krachtige boodschap. Kleine mozaïek plaquettes met verschillende bloem ontwerpen luidden “Ravenna Città Amica Delle Donne” en zijn op elke straathoek te vinden in de oude Italiaanse stad.

Klein ontwerp, grote impact in Ravenna, Italië

Betaald door burgers, bedrijven en instellingen, maakten de plaquettes de lancering van women friendly city Amsterdam in december 2016 mogelijk, met zowel op stadsniveau als internationaal een grote impact. Vrouwen emancipatie initiatieven in de Nederlandse hoofdstad vergroten bewustwording en verandering door middel van allerlei praktijken, die variëren van administratieve voorwaarden tot puur activisme. Het ‘women friendly city’ project in Amsterdam volgt de Italiaanse beweging door de ‘materiële’ benadering in het stimuleren van de rol van vrouwen in de Nederlandse samenleving.

Het project in Amsterdam is het resultaat van een samenwerking tussen drie organisaties: Social Sculptures, Mozaïek Affairs en Pantar. Het partnerschap is ontworpen om een ​​sterke impact hebben, gezien het feit dat elke organisatie elkaar goed aan kan vullen. Pantar is een van de grootste arbeidsbemiddeling bedrijven in Amsterdam, Mosaic Affairs voorziet in werk en vaardigheden en Sociaal Sculptures als sociale organisator creëert een team met impact. Het project biedt vrouwen de kans om hun vaardigheden te verbeteren, actief te worden op de arbeidsmarkt en te kunnen profiteren van de financiële, sociale en politieke mogelijkheden van het leven in Amsterdam. Daarnaast biedt het ook een manier voor hen om te verbinden, communiceren en een sterkere gemeenschap op te bouwen.

© luc4me

Het project loopt nu twee maanden. De plaquettes zijn klaar voor gebruik terwijl Amsterdam ondertussen constant in transformatie is. Initiatieven zoals deze brengen bewustzijn voor reeds bestaande problemen, maar ook voor nieuwe. Het aantal vluchtelingen in de stad neemt toe, en de plaquettes wijzen ook op het belang van het integratie proces van vrouwelijke vluchtelingen. Een nieuw initiatief, voor eeuwenoude problemen. De tijd zal het leren of de stad in staat zal zijn de plaquettes en de nieuwe waarden na te kunnen leven.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu