Eerlijk winkelen in Alkmaar

Lokale ondernemers verenigen zich

Wil je een bewuste keuze maken met je portemonnee, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan de Eerlijk Winkelen route in Alkmaar met de app of de plattegrond. De route wijst de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologisch en/of tweedehands producten verkopen.

Het uit de grotere steden overgewaaide initiatief Eerlijk Winkelen begon in 2012 in Alkmaar. En het loopt heel goed. Ongeveer een jaar geleden zat Alkmaar zelfs in de top 5 steden met de meeste downloads, samen met steden als Amsterdam en Den Haag! Dat in Alkmaar steeds meer duurzame ondernemers neerstrijken is te zien in het groeiend aantal deelnemers van de Eerlijk Winkelen route. Een win-win situatie: duurzame producten voor het winkelend publiek en onderlinge steun voor de ondernemers.

© Rosie de HaasOndernemers versterken elkaar

Niet alleen bewuste Alkmaarders zijn blij met de route. Ook de ondernemers zelf hebben er veel aan: ‘Ik vind het belangrijk om als ondernemer met elkaar aan iets groters te werken’, aldus Sophie Rooker van der Horst van biologisch restaurant Soepp. ‘Als mijn klanten zeggen wat heb je lekker brood bij de soep dan zeg ik dat is van biologische bakker Raat en geef ik hun kaartje. Ik denk dat de kracht van Eerlijk winkelen is, dat je elkaar versterkt.’ Ook Rosie de Haas doet met haar duurzame kapsalon Rosie de Haas mee met de Eerlijk winkelen route: ‘Ik vind het heel leuk om klanten die bij mij in de stoel zitten te vertellen waar ze eerlijk kunnen lunchen of waar ze eerlijk kunnen shoppen voor fair trade kleding. Door de doelgroep te delen en naar elkaar door te verwijzen steun je andere lokale ondernemers.’

© SOEPP

Winkelen zonder schuldgevoel

Gelukkig kun je het in Alkmaar zo gek nog niet bedenken of er is een eerlijke variant te vinden. Inmiddels zijn er al bijna 50 plekken in Alkmaar waar je met respect voor mens en milieu kunt kopen. En het aanbod blijft groeien! Denk naast  biologische soep en duurzame haarproducten ook aan de biologische bakker en slager, tweedehands en vintage kledingwinkels, woonwinkels en accessoires. Of aan verrassende deelnemers zoals een camping, een molen of duurzame pop-up centers zoals Gaaf Groen en De Blok. Een mooie ontwikkeling, want als consument kun je uiteindelijk het verschil maken!

Ook eerlijk winkelen?

Kijk op de website van Eerlijk Winkelen Alkmaar, download de Android of iPhone app of gebruik een plattegrondje dat je bij de meeste Eerlijk Winkelen locaties kunt meenemen. En voor de echte fans: er is ook een Eerlijk Winkelen fietsroute langs duurzame initiatieven en duurzame plekjes in Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard. Tip: weet je een leuke duurzame ondernemer die nog niet op de kaart staat! Laat het weten aan Eerlijk Winkelen.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Alkmaar
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu