Eigen munt voor Breda

'Onze stad, ons geld, onze toekomst'

Het alternatieve lokale betalingssysteem van Breda zit nog midden in de opstart fase. Op 11 april kwamen een groep enthousiaste initiatiefnemers bij elkaar om een nieuwe naam voor de munt te bedenken. Van klassieke namen als de nassau en parel waren er ook grappige namen voorbij als bietel en tiesto. Joost Barendrecht en Tanja Nolten beantwoorden de vragen over Breda Geld. Tijdens de Stadexpeditie op 22 april zal een van de routes ook langs dit initiatief gaan.

Waarom zijn jullie begonnen?

Het huidige economisch systeem is instabiel, bij een lokaal alternatief is er meer stabiliteit. Door de ontwikkeling van een Bredase munt, neemt de regionale koopkracht toe waardoor lokale ondernemers minder kwetsbaar worden in tijden van recessie. De munt stimuleert een economie van samenwerking en heeft de mogelijkheid startende ondernemers rentevrij krediet te verstrekken.

Wat is vernieuwend?

In Bristol en nog enkele plaatsten in Europa wordt er al gebruik gemaakt van een lokale munt. Het vernieuwende is dat de munt circulair is. Er zal meer vraag komen naar lokale producten en door meer startende ondernemers zal meer werkgelegenheid gestimuleerd worden.

Welke partijen zijn er bij betrokken?

We zijn een groep ondernemende initiatiefnemers. We zijn al begonnen met ondernemers organisaties erbij te betrekken. Ook de gemeente ondersteunt ons initiatief.

Wat is de grootste uitdaging?

Onze ambitie is om in Breda en omgeving een levensvatbaar lokaal sociaal trade circuit te ontwikkelen met een lokale munt. De uitdaging is om zo veel mogelijk deelnemers aan boord te halen. Als alle studenten van Breda hun bier betalen in de lokale munt zijn we al een heel eind in de geode richting.

Over welke vraag kunnen de deelnemers meedenken?

Hoe krijgen we zoveel mogelijk deelnemers aan boord?

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Breda
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu