Expeditie Landschapsextracten

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Expeditie Landschapsextracten

Expeditie Landschapsextracten

Wil jij ook het zout van de Waterlandse Vloed proeven?

Met Expeditie Landschapsextracten brengen kunstenaars Ronald Boer, Francois Lombarts en Jonmar van Vlijmen een bijzonder stukje van Amsterdam in kaart, Waterland. Dit doen zij met als doel dialoog te voeren hoe we in de toekomst zullen omgaan met het landschap van Waterland en haar bewoners. Waterland en Amsterdam Noord zijn exemplarisch voor welke problemen er in de stad en het platteland spelen met betrekking tot onze waterhuishouding.

Het doel van de kunstenaars is om alle harde en meetbare feiten, en toekomstvoorspelling terug te brengen naar een schaal om je weer tot het landschap te kunnen verhouden. Zo kun je ook beter zelf voorstellen hoe je eigen leefomgeving zal gaan veranderen en welke keuzes hierbij horen. Daarvoor ontwikkelen ze momenteel een zintuigelijk archief over Waterland. Met dit archief willen ze de dialoog openen over de complexe problematieken die er in het gebied spelen bij de boeren, bij natuurbeschermers en de waterpeilers ten aanzien van de relatie die de mens dor de eeuwen heen heeft gehad met de zee en het landschap. En kijken we naar de toekomst van dit gebied. Ze nemen grond & watermonsters en verzamelen de lokale planten. Deze elementen gaan een nieuw verhaal vertellen hoe dit landschap continu in ontwikkelen is en ook zal blijven. Welke stappen moeten we ondernemen om klimaatbestendig naar de toekomst te groeien. En wat voor wensen horen hierbij?  

Om meer kennis van het Waterland te krijgen gaan ze op 9,10,16 en 17 juli op fietsexpeditie in Waterland met verschillende experts. Aanleiding is dat ze opzoek gaan naar de sporen van de Waterlandse Vloed uit 1916 en kijken of we inderdaad het zout van de Zuiderzee nog kunnen proeven.

Hoe werken de expedities?

Tijdens de expedities op 9, 10, 16 en 17 juli vinden verschillende artistieke interventies plaats om het landschap op een nieuwe manier te ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; grondboringen doen aan weerszijden van de oude zeedijk, het nemen van watermonsters om deze op zoutgehaltes te testen, de aanwezige flora van Waterland in kaart brengen, plukken en verwerken tot proeverijen middenin het landschap. Dit gaan we doen door met de mobiele laboratoria de bezoekers op de fiets mee te nemen in een ontdekkingsreis naar het zout van de Zuiderzee.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.