Festivalbeleid op de schop

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Festivalbeleid op de schop

Festivalbeleid op de schop

Watt-Now leidt de energietransitie van festivals

Festivals zijn energieverslinders. Uit onderzoek is gebleken dat op 60% van de festivals twee keer te veel aggregaten staat waardoor er veel diesel verspild wordt. De jonge Amsterdamse ondernemers van Watt-Now namen daarom het energiebeleid van festivals op de schop.

Het team van Watt-Now brengt het daadwerkelijke energieverbruik van festivals in kaart: “We monitoren hoeveel energie er precies wordt verbruikt en maken een rapport op”, vertelt initiatiefnemer Cor Kroon. “Op deze manier kan een festival tijdens een volgende editie besparen op de energiekosten, wat wel kan oplopen tot 40 procent in één jaar.”

Het doel van deze bewuste Amsterdammers is dat festivals uiteindelijk overgaan op duurzame energie. Hiervoor moet de energiebron efficiënt gebruikt worden: vraag is aanbod. Dit probeert het team te bereiken door on-site management: continue updates over energieverbruik. Hierdoor kunnen festivals draaien op kleinere aggregaten, en in de toekomst overstappen op duurzame energiebronnen.

Meetpunten. Bron: watt-now.nl

Maar wie denkt er aan duurzaamheid terwijl er gefeest wordt? Voordelen moeten worden gedeeld, waardoor betrokkenheid ontstaat. Cateraars zouden daarom niet meer per aansluiting moeten betalen, maar per verbruik. Dit voelen zij direct in hun portemonnee en worden zo gemotiveerd voor een bewuster energie verbruik. De kWh-afrekening, nog een goed idee van Watt-Now.

“We zijn nu met 20 festivals aan het werk. Onlangs hebben we het Energieverbruik op Eurosonic Noorderslag in Groningen nog doorgemeten, aankomend weekend gaan we aan de slag bij Digital Festival in Amsterdam. We hopen uiteindelijk onze database zo goed uit te breiden dat we met onze software (in ontwikkeling) het energieverbruik van nieuwe festivals kunnen voorspellen.”

Effectiever gebruik van energiebronnen wordt op deze manier mogelijk: de transitie naar een duurzaam festival is begonnen!

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.