Fietsexpeditie 013

Tilburgs stadmaken

Op zondag 13 december verzamelde er in de Spoorzone een delegatie stadmakers voor een fietstocht langs Tilburgse stadmakersinitiatieven. Tijdens reguliere Stadexpedities presenteren steden haar stadsiniatieven aan stadmakers en geïnteresseerden uit andere steden. In Tilburg deden we het eens even anders.

Om de community van Tilburgse stadmakers tastbaar te maken, startten we met een ‘Stadexpeditie Tilburg voor Tilburg’. We bezochten per fiets een zestal stadsinitiatieven. Op deze manier konden we niet alleen met elkaar, maar ook met elkaars projecten in contact komen. We gingen in op het lokaal stadmaken door overwinningen en obstakels met elkaar te delen.

We verzamelden ons op hét ontwikkelgebied in de binnenstad: de Spoorzone. Sinds een aantal jaar wordt er in de oude NS-werkplaatsen ruimte gecreëerd voor kennis en innovatie. Tussen dit industrieel erfgoed en nieuwe architectuur krijgen evenementen, ondernemerschap en vernieuwing de ruimte. Dit betekent dat gebouwen moeten worden gebouwd, gerenoveerd, en soms juist afgebroken. De bewoners van de aangrenzende wijk Theresia zien dit allemaal van dichtbij gebeuren. Aan de rand van de wijk werd een reeks huizen gesloopt, wat sindsdien resulteert in een braakliggend terrein. De buurtbewoners zijn aan de slag gegaan om van de onbebouwde grond een tijdelijk park te maken. Een park waar Theresiabewoners een thuishonk creëren. Maar ook een park als tussengebied dat verbinding legt met de Spoorzone. Het park zal ingevuld worden door de behoeftes van de bewoners en het groen zal worden gepoot in gerecyclede plantbakken.

We vervolgen onze expeditie richting de Piushaven, de voormalig industriële haven is in enkele jaren ontwikkeld tot een woongebied met veel nieuwbouw. Tijdens dit proces bleven enkele loodsen over, waar het creatief woon- en werkgebied de BOUWplaats ontstond. Kleinschalige bedrijvigheid waar men zelf de regie in handen heeft staat hier centraal. Door zich als één rechtspersoon zonder winstoogmerk te verenigen treedt de BOUWplaats op als ontwikkelaar van de loodsen.

De BOUWplaats @ Michaël Molenaar

Stadstuinderij de Piushaven is een collectieve moestuin, opgericht door stichting Social Energy. De coöperatie vindt zijn kracht in het loslaten van organisatorische structuren, en doet bijvoorbeeld niet aan registratie van de actieve vrijwilligers. Mensen komen en gaan wanneer het ze uitkomt en kunnen een taak uitkiezen van het bord. De Stadstuinderij draait met veel succes op het collectief vermogen om zonder vastliggende verantwoordelijkheden een tuinderij draaiende te houden.

Voordat we eindigen bij de Spoorzone, fietsen we onder de Katterug door – een flatgebouw dat als poort over de ringbaan is gebouwd. Bewoonsters Joke en Margot voelden zich onveilig en wilden de rug in iets positiefs veranderen. De oudere dames startten een burgerinitiatief om de onderdoorgang op te fleuren. De gemeente heeft hierop een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor Fontysstudenten. Het winnende ontwerp maakt gebruik van licht, spiegels en Tilburgse woorden, en op dit moment wordt de realisatie onderzocht.

Wanneer we op het Van Gend & Loosterrein aankomen, vertelt Gregory Pinas van BALLnFIT over het Centercourt, een verplaatsbaar basketbalveld dat in Tilburg al op een aantal plekken heeft gelegen. Het ‘pop-up basketballveld’ is totstandgekomen met behulp van verschillende financierders. Het veld is razend populair onder sportende jongeren, en de organisatie is bezig met een tweede veld in Tilburg-Noord.

Uiteindelijk warmen we in het hoofdgebouw van de Stadscamping op met glühwein, chocomel en kerststol. De Stadscamping Tilburg is sinds 2014 werkzaam als tijdelijke pop-up camping die aansluit bij Tilburgse Festivals zoals Incubate, Roadburn en Mundial. Het Van Gend en Loosterrein, dat onderdeel is van de Spoorzone, wordt in de toekomst een groen stadspark. Tijdelijke invullingen, zoals de Stadscamping, zouden een permanent karakter kunnen hebben. Ideeën voor de invulling van het stadspark kunnen op dit moment worden aangedragen middels een website.

Tot slot presenteren ontwerpers Edwin de Leeuw en Jolanda Geschiere hun inspiratiegids 013Straatjes. Deze gids maakt, naast een website, zichtbaar welke spots hen verliefd maken op Tilburg. Met de start van de site en de inspiratiegids, willen zij mensen van buiten én binnen Tilburg inspireren en meenemen naar de ongewone, onverwachte plekjes, straten en gebieden in Tilburg.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Tilburg
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu