Flaneren op de Flyover

  1. Home
  2. /
  3. Rotterdam
  4. /
  5. Flaneren op de Flyover

Flaneren op de Flyover

Festival op de snelweg doet dromen over een nieuw Kleinpolderplein

Sinds de opening van een nieuw stukje A4 tussen Schiedam en Delft is de hele verkeerssituatie in Rotterdam drastisch veranderd. Het nieuwe stuk snelweg leidde tot een verkeersverhuizing en files bij knooppunt Kleinpolderplein waren nu bijna verleden tijd. Voorzichtig vraagt men zich af of dit snelwegknooppunt op termijn misschien overbodig wordt. Om alvast een dag te ervaren hoe dit zou zijn organiseren Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder en Observatorium op zaterdag 16 april het festival ‘Flaneren op de Flyover‘.

Knooppunt Kleinpolderplein heeft wel wat weg van een monument van mobiliteit. Rotterdammers zien het als een symbool van de stad. Een brandstofmotor van de wederopbouweconomie, die Rotterdam zo kenbaar maakt. Maar hoe wordt dit knooppunt een symbool van de verbonden stad zoals die nu is in de 21e eeuw? Dat vraagt om een droom, om anders kijken, aldus de organisatie;

“In de afgelopen periode is er al veel gebeurd op en om het Kleinpolderplein, maar nu willen we een grote groep Rotterdammers uitnodigen anders te kijken en in te stappen.”

Kunstenaarscollectief Observatorium vult aan:

“Op een dag is dit verkeersknooppunt wellicht overbodig. Wat doen we dan met dit monument van mobiliteit? Kunst helpt je daar anders over te denken. Wij dromen van een knooppunt dat niet alleen voor auto’s is: Het ‘KleinpolderpleinPARK’”

Vooruit denken

En dat anders kijken, dat gaat gebeuren. Op 16 april is de snelweg namelijk afgesloten vanwege werkzaamheden door Rijkswaterstaat. Een mooi moment om na te denken over de veranderende rol van dit stuk snelweg en daarmee was eendaagsfestival Flaneren op de Flyover geboren. Er wordt teruggekeken naar de stad vanuit een hart dat even stilstaat. Tussen zonsopgang en zonsondergang wordt de snelweg een publieke plek die uitnodigt om vooruit te denken.

Van yoga tot stoepkrijt

Het programma bevat een mooi mix van denken en doen. De dag gaat rustig van start met een Sunrise Yoga sessie, van zes tot acht. Hierna kun je mee ontbijten om je vervolgens mee te laten nemen in verschillende andere programmaonderdelen die ongeveer twee uur duren. Zo is er muziek van Spinvis, zijn er verschillende kunstenaars en is er veel ruimte voor discussie en gesprek. Een afwisselend programma dus, met voor iedereen wat wils. Van tien tot twaalf ‘s ochtends gaat het echte flaneren van start, dan ben je ook uitgenodigd om de snelweg van een kleurtje te voorzien met een voorraadje stoepkrijt. Hoogtepunt van het programma is misschien wel het optreden van Douwe Bob, die te paard op het festivalterrein zal arriveren.

Onderzoek

Een eendaagsfestival lijkt misschien kort, maar na deze dag is de organisatie zeker nog niet klaar en droomt graag verder. Middels het onderzoek ‘Stad en Snelweg’, uitgeschreven door BNA/RWS wordt verder gekeken naar de herinrichting van het landschap rondom Kleinpolderplein. Dit onderzoek zal in juni 2016 gepresenteerd worden door team KleinpolderpleinPark en in het najaar volgt een publicatie.

Flaneren op de Flyover is onderdeel van Rotterdam viert de stad. In 2015/2016 viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw middels een culturele manifestatie. Hiermee wordt de stad gevierd en vooruit gekeken. Kaartjes voor het festival bestel je hier. Tickets zijn te koop per programmaonderdeel, dus je stelt zelf je ideale dag samen.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.