Gastmaal met Lelystadse nieuwkomers

Burgerinitiatief Lelystad organiseert Eat & Meets met vluchtelingen

Van 27 t/m 30 mei vindt de New Europe City Makers Summit plaats. Op 28 mei doen we acht Nederlandse steden aan om te zien hoe zij de stad maken.  Op die dag kun je in Lelystad ook kennis maken met het Burgerinitiatief Lelystad.


We vroegen Stadmaker Sjaak Kruis van de Stadmakerij waarom de vluchtelingen in Lelystad zo warm worden verwelkomt door de Lelystedelingen? Daar waar in andere gemeente in Nederland vaak negatieve tegengeluiden klonken vanuit de gemeenschap, wist Lelystad de stroom van vluchtelingen goed op te vangen en was er nauwelijks tot geen negatieve berichtgeving over de komst van vluchtelingen.

Kruis vertelt ons dat de komst van de vluchtelingen en het vraagstuk zeer ‘sophisticated’ is afgehandeld. Toen er twee locaties werden vrijgesteld is er goed gecommuniceerd. Dit kwam mede doordat het COA open huis heeft gehouden zodat men een kijkje kon nemen in de noodopvang. Daarnaast is de vrijwilligersbijdrage vanuit de gemeenschap aanzienlijk hoog, dit is volgens Kruis mede mogelijk gemaakt door de grote burgerparticipatie in Lelystad.

Tegenlicht Meet-up neemt (tegen)wind uit de zeilen

De positieve benadering en de grote bijdrage vanuit de gemeenschap kwam tot uiting tijdens de Tegenlicht Meet-Up georganiseerd door de Stadmakerij. De aflevering had de boodschap, zo stelt Kruis: ‘Laten we nu allemaal accepteren dat de gevluchte mensen hier zijn, en laten we ons daar op een of andere manier toe verhouden’. Dat positieve en ondernemende geluid had zijn uitwerking op het debat. ‘Het ontnam het tegengeluid de wind uit de zeilen’ aldus Kruis. Daarmee werd de avond een mooie voorbode voor de verdere ontwikkelingen in de stad.

“Wat daar gebeurde was bijzonder, een zaal vol mensen zaten daar met opgestroopte mouwen”

Dat moment deed een burgerinitiatief ontstaan, nu bekend als Burgerinitiatief Lelystad.

Burgerinitiatief Lelystad

Het burgerinitiatief organiseert sinds december voor ruim 300 inwoners vrijwilligersavonden rondom de vluchtelingenopvang. Dit alles in samenwerking met het interkerkelijke vluchtelingenoverleg IVO en drie moskeeën in Lelystad. Gezamenlijk nemen ze initiatief om vluchtelingen in de noodopvang te ondersteunen op het gebied van sport, recreatie en educatie.

Ruim 300 Lelystadse vrijwilligers gaven al een warm welkom aan de Lelystadse vluchtelingen. Deze bijeenkomst was de eerste georganiseerde gelegenheid voor de nieuwe- en oude inwoners om elkaar te ontmoeten, informatie uit te wisselen en samen plannen te maken. Deze plannen lopen uiteen van taalles, samen hardlopen, samen musiceren tot het leren bakken van een typische Hollandse pannenkoek. Deze eerste kennismaking zorgde ervoor dat de hulp en voorzieningen voor vluchtelingen uitermate makkelijk van de grond kwamen.

“Lelystad toont zich weer eens van zijn beste kant.’’

Ook werd er op 30 januari de eerste lokale Meet & Eat georganiseerd voor de vluchtelingen. 150 mensen deelden al etende hun verhaal en kennis. Inmiddels zijn er 350 oude Lelystedelingen die aan de hand van deze diners de vluchtelingen bijstaan, en helpen ze zo de nieuwe Lelystedelingen een weg te vinden in de Lelystadse samenleving.

Betrokken stadmakers
Sjaak Kruis
Eigenaar Kruis-links
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Lelystad
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu