Gebiedsafari Wageningen

Producten van hennep, korte voedselketens en een gekraakt landgoed

Wageningen staat bekend als de ‘Food Valley’, refererend aan Silicon Valley, van Nederland. Hoe uit zich dit bij de particuliere ondernemers van Wageningen? De gebiedsafari van 24 september bood de gelegenheid om hier achter te komen. Drie interessante initiatieven worden hier uitgelicht.

GreenCalls 

Oprichtster van GreenCalls, Regina van den Broek, woont in een groot huis met riante tuin aan de buitenrand van Wageningen. Haar missie is om een kenniscentrum (volledig van hennep) op te zetten waar alle gebruiksmogelijkheden van de multifunctionele hennepplant tentoongesteld worden. Ondanks de logische associatie met drugs streeft Regina van den Broek er naar om meer publieke kennis verspreiden over de vele andere gebruiksmogelijkheden van de plant.

Het gebruik van de hennepplant biedt namelijk vele mogelijkheden op het gebied van: duurzame mobiliteit, duurzame energie, zelfvoorzienend wonen en natuurgerichte gezondheid. Zo fabriceerde ze zelf al natuurlijk voedsel, cosmetica en voedingsuplementen van hennep. Verder laat ze zien dat verbouwen van hennep weinig eisen stelt, er plastic van gemaakt kan worden en dat het kan dienen als brandstof voor auto’s. De hennepplant neemt daarnaast het meest CO2 op van alle planten. In het nabijgelegen Ede is Erik Groeneveld al gestart met de bouw van een huis volledig van hennep en kalk. Hierbij hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van isolatiemateriaal aangezien de isolerende werking van het hennep/kalkmengsel warm genoeg is.

Regina van den Broek zoekt op dit moment nog manieren waarop zij haar missie kan waarmaken en het beste een crowdfunding kan opzetten om budget en betrokkenheid te realiseren.

IMG_0470

Voedselketen Lazuur 

Voedselketen Lazuur is een lokaal fenomeen in Wageningen en een goed voorbeeld van de betrokkenheid van Wageningers bij biologisch en gezond voedsel. Het unieke van de winkel is de betrokkenheid en participatie van klanten en producenten bij de winkel. Aan de klantzijde uit dit zich door het succes van de klantenkaart. Consumenten ontvangen de kaart bij een inleg van  € 100,- of € 150,- (of meer). Voor studenten is er de mogelijkheid in te leggen vanaf een bedrag van € 50,-. Dit bedrag krijgt de consument bij opzegging van de kaart weer terug. Door deze lening ter beschikking te stellen hebben kaarthouders de mogelijkheid mee te praten over het beleid van Lazuur en het assortiment in de winkel. Op deze manier dringt Lazuur ook verspilling terug door de vraag naar producten beter in te zien. Aan de productiezijde houdt Lazuur de lijntjes met de producenten zo kort en zo persoonlijk mogelijk. Ook de producenten stellen een lening ter beschikking en nemen deel aan de ‘Ronde Tafel gesprekken‘. Producenten krijgen hierdoor de kans om verbeteringen aan te bevelen of direct afspraken te maken over de kwaliteit, prijs, volume, herkomst en betaling. Deze succesvolle formule willen zij verder in het land verspreiden. Kijk op Lazuur.com hoe je kan bijdragen.

©PeterBoth

Ecodorp Pauw 

De gebeurtenissen rondom het braakliggende terrein van het oude ziekenhuis ‘Pieter Pauw’ lagen al tijden stil. Een groep actieve bewoners besloot vorig jaar 1 april om hier iets aan te doen en van het terrein gebruik te gaan maken. Met als doel een woongebied te creëren waar eenieder samen woont van en met de natuur. Het gebied is inmiddels gedoogd en vormt nu een levendige plek en voorbeeld hoe er met de lokale natuur kan worden omgegaan. De buurtbewoners staan positief tegenover het ecodorp aangezien het initiatief de voorheen grimmige parkeerplaats veiliger maakt. Er leeft een vaste groep van 11 personen, maar het terrein staat altijd open voor tijdelijke bewoners met een caravan die van het project gebruik willen maken. Op dit moment is het gezelschap op zoek naar manieren om de bewoners in Wageningen nog meer bij het project te betrekken. Zo organiseren ze rondleidingen en workshops voor jong en oud. Voor de jeugd zijn er verschillende cursussen die hen leren om beter met energie, verspilling en de natuur om te gaan.

IMG_0498

 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Wageningen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu