Geen nummer zijn maar een vader

Documentaire 'In Procedure' over de asielprocedure van Syrische vluchteling Hassan

Nederland telt momenteel duizenden vluchtelingen. Steeds meer daarvan worden statushouders na een lang wachtproces tijdens de asielprocedure. Documentairemaakster Jiska Rickels (4 Elements, El Sonido del bandonéon) was benieuwd naar hoe deze periode ervaren wordt door vluchtelingen. In haar documentaire ‘In Procedure’ laat zij het verhaal zien van Hassan uit Syrië.

Hassan is uit Syrië gevlucht en heeft daar zijn familie, onder andere zijn 15-jarige dochter die ernstig ziek is, moeten achterlaten. Eenmaal in Nederland wordt Hassan wanhopig van het lange wachten tijdens de asielprocedure en hij begint hij te twijfelen of hij wel de juiste beslissing gemaakt heeft. Hassan houdt contact met zijn familie door middel van Whatsapp audio berichten die gedurende de hele documentaire afgespeeld worden. Jiska vertelt dat zij deze audioberichten levendiger vindt dan tekstberichten.

“De berichten hadden iets emotioneels, je hoort iemand die extreem ver weg is, maar tegelijkertijd hoor je de stem heel dichtbij.’’

Koepelgevangenis Haarlem

Jiska kwam op het idee om de documentaire te maken toen zij bezig was met een inzamelingsactie voor Calais een jaar geleden. Haar zolder stond hierdoor vol met kleding. Terwijl zij bezig was met de inzameling, ging tegelijkertijd de koepelgevangenis in Haarlem open. Zij besloot om daar te gaan helpen: ‘’Alles was enorm geïmproviseerd, bedden waren nog niet klaar wat de COA stress opleverde en er was geen Rode Kruis waar je kleding kon krijgen. Toen ben ik kleren gaan brengen naar de koepel.’’ Hier ontmoette zij Jamila, een Palestijnse vrouw uit Jordanië, die vrijwilligster was in de koepel. Zij vertelde Jiska het verhaal van Hassan. Jiska kreeg een audio gesprek tussen Hassan en zijn dochter te horen en was zo ontroerd dat zij besloot hier een documentaire over te maken.

Vluchteling als individu

Dit verhaal laat een van de duizenden verhalen van Syrische vluchtelingen zien. Jiska legt uit dat zij het belangrijk vindt dat deze verhalen gehoord worden door Nederlanders: “Je gaat Hassan en zijn gezin zien. Geen nummer, geen anonieme vluchteling, maar een vader die het liefst met zijn gezin wil zijn.” Jiska hoop dan ook op meer begrip van Nederlanders die niet veel van de vluchtelingencrisis afweten. Jiska zegt zelf ook geleerd te hebben door de documentaire.

“Voor mij was het alsof er een soort sluier voor m’n ogen wegviel. Vanuit de media krijg je zo’n gekleurd beeld en zijn het geen individuen meer.”

Met de documentaire wilde ze laten zien dat elke vluchteling een persoon is die een eigen verhaal heeft. Jiska hoopt met name de mensen te bereiken die weerstand bieden op de vluchtelingen.

“Zodra je gesprek aangaat , zie je dat zij niet anders zijn dan wij, zij hebben alleen enorme pech met hun situatie. Ik hoop dat de film daaraan iets kan bijdragen, dat je er iets in herkent.”

Screenings van de documentaire

Op donderdag 22 december om 17:30 wordt de documentaire vertoond bij Pakhuis de Zwijger, als onderdeel van de serie ‘De Vluchtroute’. Het publiek kan na de film kennismaken met de Refugee Talent Hub, een initiatief dat een brug bouwt tussen vluchtelingen en werkgevers.

Verdere vertoningen zijn:
– 15 januari – 12.30 Filmschuur Haarlem
– 20 januari – 14.30 Filmschuur Haarlem
– 21 januari – 16.00 Rialto Amsterdam
– 1 maart – Groninger Forum met aansluitend match-event.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu