Geen plek meer binnen de ring

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Geen plek meer binnen...

Geen plek meer binnen de ring

Jong Amsterdam komt samen om te praten over wonen in de stad

‘Dit huis is niet beschikbaar voor jongeren’ of ‘De borg voor dit huis is 6 maal de bruto huur’. Voor elke jongere die op zoek is naar een huis in Amsterdam zijn dit bekende zinnen. De huizenmarkt staat op zijn kop en dat maakt het met name voor jongeren lastiger om aan een geschikte woonruimte in Amsterdam te komen.

Tijdens de 2e editie van Jong Amsterdam onderzochten we samen hoe de woningmarkt in elkaar zit. Waarom is wonen in Amsterdam zo duur? Kan het goedkoper worden? Wat voor alternatieve woonvormen voor jongeren zijn er in de stad?

Het programma bestond uit presentaties vanuit verschillende standpunten in het veld en daarna was er ruimte om aan tafel verder door te praten met de sprekers. Hierbij korte impressies van sprekers.

Nic Vrieselaar – Econoom RaboSearch:

“Bij ons aan tafel vertelden de jongeren dat het ontzettend lastig is om een plek in Amsterdam te vinden, zeker als student of starter met een kleiner budget. Ze zijn dus op zoek naar sociale huurwoningen en vrije huurwoningen in het middensegment. Maar iedereen was het wel met elkaar eens dat de ruimte daarvoor binnen de Ring een keer op raakt. En (ver) buiten die Ring wonen vonden ze niet aantrekkelijk, onder meer vanwege het gebrek aan metro’s en trams in de nachturen. Aan tafel werd daarom geopperd of die misschien niet ook ’s nachts moeten rijden. En zelfs of de Ring niet moet worden verlegd. Misschien wel om Almere, Amstelveen en Zaandam heen, zodat die plaatsen en de huidige Amsterdamse buitenwijken beter onderdeel worden van de ‘metropool’.”

Bas van den Berg – Projectontwikkelaar Ymere:

“Het was een goed en open gesprek tussen Jong Amsterdam (17-19 jr.) en mijzelf. De woonwensen zijn reëel; In een zelfstandige woning van 20 tot 25m2 met een maandhuur van €400,- willen ze graag wonen. En dan maakt de plek in de metropool Amsterdam niet uit! Alleen deze woningen zijn er niet.”

Paul Teunissen – Journalist (bij o.a) Het Parool. Lees hier zijn stuk over gentrificatie, woningnood en mentaliteit van jongeren in Amsterdam.

“Bij mij aan tafel zat een oudere generatie – twee moeders die voor hun kinderen geen woonplek vinden, en een stel van 30 dat overweegt uit te wijken naar Diemen, of zelfs verder, omdat ze geen huis vinden en de huur die ze nu betalen 1000,- te hoog voor hun budget is.

Een moeder had zelf nog mee gedaan aan het verzet in de jaren 70 om te voorkomen dat woonwijken in de stad werden gesloopt. ze was er nog steeds vol van. De andere moeder probeert al jaren met haar man een kwalitatief hoogwaardig woonproject voor jongeren van de grond te krijgen, maar de gemeente weigert mee te werken.

Kortom veel verontwaardiging aan mijn tafel.”

Abe Datema – Projectcoördinator bij Socius Wonen:

“Bij ons aan tafel ging het aanvankelijk over de aard van de projecten van Socius. Waarbij het zijn van een goede buur en hoe je als bewoner onderdeel kunt zijn van een goede leefbare woonomgeving. De mensen bij ons aan tafel gaven aan dat moeilijk te vinden om zoiets uit zichzelf te doen, maar als het aangemoedigd zou worden zouden ze vaker bij hun buren langsgaan.”

Sterre Herstel en Aldert de Boer van VoorUit

Aan de VoorUit tafel hebben we voornamelijk geprobeerd de aanwezige jongeren een gevoel en een beeld te geven bij het zijn van een VoorUiter. Er werd een duidelijker beeld geschetst van de werkzaamheden, de activiteiten die VoorUiters voor de buurt bedenken en organiseren. Maar ook de gevoelens en verbondenheid die het project creëert kwam naar voren, zoals de groepjes kids die enthousiast ‘juf!!!!’ naar je roepen en op je af rennen als je de deur uit stapt, en de gevoelens omtrent de samenwerking met woningcorporaties.

De woningmarkt in Amsterdam staat onder druk, maar het wat goed om te merken dat dit ook creatief maakt. Woonvormen van Socius, maar ook VoorUit project  worden gezien als mooie tussenoplossing door de aanwezigen. Verder is het goed te zien dat Amsterdam meer is dan de ring, alhoewel het verhuizen naar buiten de ring vaak niet gezien wordt als iets leuks.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.