Gouda Bruist

Gebiedonline in de praktijk #3: Gouda is gebruiker van het eerste uur

Gebiedonline is een online platform, in coöperatief eigendom, waarmee gezamenlijk de leefbaarheid van straat, buurt of stad wordt verbeterd. Gebiedonline is in 2012 ontstaan als buurtwebsite Hallo IJburg te Amsterdam. Omdat ook buiten IJburg veel interesse in het gebruik van de website ontstond, is de techniek algemeen toepasbaar gemaakt. Op het moment maken verschillende buurten en steden gebruik van de techniek van Gebiedonline en zijn er online platforms ontstaan door heel het land. In deze reeks bespreken we deze buurtplatforms en hoe Gebiedonline in de praktijk wordt toegepast.

In 2007 startte een kleine groep Gouwenaars een organisatie die zich inzet voor meer plezier, creativiteit en verbondenheid in de samenleving. Onder de naam van de Ideeënbrouwerij ontstond een actieve groep enthousiastelingen die in Gouda warm werden onthaald. Met de steun van de gemeente en woningbouwcorporaties groeide hieruit in 2010 Gouda Bruist, een organisatie die zich inzet voor de verbinding tussen actieve bewoners.

Sinds 2015 maakt Gouda Bruist gebruik van Gebiedonline en is daarmee één van de steden die het platform al vanaf het begin gebruiken. Op het moment zijn al 1600 mensen betrokken bij de website en staan er al meer dan 70 projecten online. Naast de online ontmoetingsplek, had Gouda Bruist ook een eigen locatie tot zijn beschikking. Hier moest de organisatie laatst helaas uit, maar dat gaat wel weer komen volgens Anita Ootjers, bestuurslid van Gouda Bruist. Leden kunnen deze locatie gebruiken om bijeenkomsten te organiseren zoals Bruisen voor nieuwe leden, het Repaircafé of de Breiclub. Het onderhoud van de locatie doen ze gezamenlijk. 

Daarnaast zijn er twee keer per maand Bruispunten op locatie waar gemiddeld zo’n 50 man op af komt. Mensen met een goed idee krijgen tijdens zo’n Bruispunt de mogelijkheid deze te presenteren tegenover de rest van de aanwezige bewoners en ondernemers. Hier rollen de meest uiteenlopende initiatieven uit en kunnen mensen elkaar helpen bij het realiseren van hun ideeën. Door deze interactie werkt een gedreven groep Gouwenaars nu online en offline samen aan de leefbaarheid van hun stad.

Er zijn op het moment al heel wat projecten gestart en afgerond. Hieronder zijn er een aantal uitgelicht.


Pauzelandschap Potterspoort

© Pauzelandschap Potterspoort

Bij de noordwestelijke entree van de Goudse binnenstad lag een stukje braakliggend terrein, dat door de crisis al een paar jaar geen functie had. Door co-creatie van burgers, ondernemers en gemeente heeft de stad een nieuwe ontmoetingsplek met een blauwe wandelboulevard, verplaatsbare bomen, gele bloemenkwekerij, kaas-zitblokken en de reuzeKOE gerealiseerd. Inmiddels heeft dit tijdelijke initiatief dat vanuit Gouda Bruist is ontstaan, plaats moeten maken voor een nieuwe invulling en is het stuk grond half 2016 verkocht aan HPG die er appartementen gaat plaatsen. Alle onderdelen van het Pauzelandschap zijn mobiel en hebben een nieuwe bestemming gekregen.


Het Ontmoetingscafé

© Gouda Bruist

In het Verzetsmuseum Zuid-Holland is onlangs het Ontmoetingscafé geopend, een plek waar statushouders elkaar kunnen ontmoeten, in gesprek kunnen gaan met Gouwenaars en informatie kunnen krijgen over allerlei zaken die hen bezig houden. Deze plek kan voor nieuwkomers een wezenlijke aanvulling vormen op de inburgering en stelt ze in verbinding met de stad.


Goudse Kabouters

© Goudse Kabouters

Goudse Kabouters is een groep enthousiaste Gouwelingen die soms stiekem en soms opvallend de straten van Gouda schoonmaken. Via Gouda Bruist spreken de vrijwilligers af om opruim-wandelingen te maken en vuilnis te rapen. Zo houden ze samen de straten schoon en leefbaar!

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Gouda
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu