Gratis maaltijd voor iedereen

  1. Home
  2. /
  3. Dordrecht
  4. /
  5. Gratis maaltijd voor iedereen

Gratis maaltijd voor iedereen

De mensen zijn het geheime ingrediënt

UPDATE – Vanaf maandag 24 april is Freegan Kitchen op maandag te vinden in het pand van Merz Dordrecht (Korte Kalkhaven 3). Koken vanaf 12 en eten gewoon weer om 17.30.

Bij DOOR aan de Voorstraat in Dordrecht vindt elke maandag om half 6 een bijzonder diner plaats. Elke week kun je aanschuiven bij Freegan Kitchen voor een gratis maaltijd gemaakt van voedsel dat als overschot anders weggegooid zou worden. Initiatiefnemer is Robis Seidran Koopmans en hij staat elke maandag vanaf 12 uur in de keuken van DOOR om samen met andere vrijwilligers te koken.

Het eten komt van de markt, boeren, winkels en andere plekken waar dagelijks ontzettend veel voedsel wordt weggegooid. Aan het einde van de markt staat Robis bijvoorbeeld met een houten karretje naast de vuilniswagen. Letterlijk vlak voordat goede groenten en fruit worden weggegooid mag hij die dan meenemen. Met sommige marktkooplui heeft hij zelfs afspraken gemaakt, die leggen dan spullen voor hem klaar. Zo komt hij elke week weer aan genoeg eten om soms wel 100 mensen gratis te voorzien van een driegangen diner.

@ Freegan Kitchen

”Er is een overvloed aan eten, en anders wordt dat gewoon maar weggegooid”.

Er gaat bij Freegan Kitchen geen geld om. Financiële giften accepteren ze daarom ook niet. Iedereen die wat wil bijdragen wordt verzocht gezellig mee te helpen in de keuken. Zo staan er elke maandag vanaf 12 uur een heleboel vrijwilligers in de keuken te snijden, schillen en afwassen. Iedereen is welkom, dat maakt Freegan Kitchen zo bijzonder. Arm, rijk, jong, oud, iedereen is welkom. En het geheime ingrediënt? Dat zijn de mensen die meehelpen en gezelligheid en liefde in de maaltijd stoppen.

Robis heeft in het verleden ook al op straat voedsel uitgedeeld. Dit was als actie tegen de voedselverspilling maar ook wilde hij aandacht vragen voor armoede. Vanuit die beweging kwam Robis op het idee aan DOOR te vragen of zij een dag hun keuken beschikbaar konden stellen. In DOOR bevindt zich een bijzondere keuken waar van dinsdag tot zondag maaltijden worden bereid door mensen die een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt. s’ Maandags werd de keuken niet gebruikt en de organisatie van DOOR was ontzettend blij om een dergelijk initiatief de ruimte te kunnen bieden.

@ Freegan Kitchen

”Gewoon eten wat de pot schaft en gezellig met elkaar in een ruimte, doet me denken aan een volkskeuken. Als je wil, kan je helpen en iedereen mag aanschuiven, er is eten genoeg”.

Dat het gratis is, wil niet zeggen dat er alleen een bepaald type mensen komt, vertelt Klaartje, bezoekster van Freegan Kitchen. Alles en iedereen zit hier te smullen met in hun achterhoofd dat dit eten anders ongebruikt in de container zou zijn verdwenen. Er komt dus een zeer gemengd publiek en het moet ook vooral niet worden gezien als een voedselbank voor arme mensen. Iedereen is welkom om mee te helpen s’ maandags vanaf 12 uur, of aan te schuiven om half 6.

Betrokken stadmakers
Robis Seidran Koopmans
Initiatiefnemer Vogelnest en Freegan Kitchen

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.