Groene steden in Transitie

Groene Stadsambassadeur gaat de dialoog tussen parken en steden versterken

Dit artikel van Arjan van den Bosch verscheen op 10 november 2015 op zijn blog.

Het mooie van sociale media is dat je heel laagdrempelig kunt stoeien en experimenteren met ideeën. Op een gegeven moment raakt zo’n idee uitgekristalliseerd en kan het worden uitgesproken als een voorlopige ambitie. Op 9 oktober heb ik deze ambitie al uitgesproken tijdens de workshop ‘van dikke stront naar vette shit’, die werd gegeven tijdens ambtenaren 2.0 dag in Den Bosch.

20 Nationale Parken

De reden dat ik voor deze workshop koos was dat de titel mij wel aansprak. Die dikke stront ken ik wel. En het moment dat je er voor kiest alleen nog maar aan vette shit te willen doen ook. Die vette shit is wat mij betreft de deze ambitie: het groener maken van steden door een dialoog tot stand te brengen tussen Steden in Transitie en Nationale Parken. Dit zijn beide krachtige netwerken die in beweging zijn en een sterke lokale/regionale binding hebben.

Mijn visie is dat de Nationale Parken niet ophouden bij de rand van het natuurgebied. De parken zijn verweven met het omliggende landschap en de stad is daar een onderdeel van. Wat mij betreft mogen die 20 Nationale parken er zijn, zelfs groeien. Juist in Nederland, zo verstedelijkt dat het is, kunnen de parken als ‘het groene DNA van de regio’ een grote rol spelen in het vergroten van draagvlak voor groene steden. En daarmee een zeer waardevolle bijdrage leveren aan de groenere en leefbare stad.

Groene-steden-in-Transitie

De ambitie uitspreken is één ding, daadwerkelijk tot actie overgaan als Groene Stadsambassadeur is twee: de stap vanuit die digitale community naar de real-life community. Komende tijd ga ik daar invulling aan geven en er staan al een aantal mooie ontmoetingen in mijn agenda.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Venlo
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu