Haarlemse schoolgebouwen krijgen nieuwe toekomst

Mevrouw Meijer aan de slag met oude scholen

Een nieuwe toekomst voor oude schoolgebouwen, ook als ze al zijn afgeschreven. Dit is wat ‘Mevrouw Meijer’ – een duo bestaande uit kunsthistoricus Wilma Kempinga en architect Tjeerd Wessel – graag zou willen. De functie als school willen ze behouden, de school is namelijk een plaats van herinnering. Het heeft een bijzondere plaats in de buurt of wijk, en in het geheugen van oud-leerlingen.

In de jaren zestig, zeventig en tachtig werden in Nederland veel scholen gebouwd, waar nu een groot deel op de lijst staat om te slopen. Dit met de gedachte dat grond niets oplevert als er een schoolgebouw opstaat. Een nieuwe school kan beter een stukje buiten de wijk gebouwd worden, daar waar de grond goedkoper is. Dit is niet zoals ze bij Mevrouw Meijer denken. Volgens hen kunnen schoolgebouwen in veel gevallen worden omgevormd tot aangename, architectonische hoogstandjes en dit zou belangrijk zijn voor de schoolkinderen. De school moet zowel een ‘vormend gebouw’ als een ‘kinderwereld’ zijn.

© KK Art and Photography / Shutterstock

Hoe wil Mevrouw Meijer dit realiseren? Ze hebben hiervoor een aanpak ontwikkeld. Zodra ze het verzoek krijgen de mogelijkheden van een schoolgebouw te verkennen, selecteren ze drie architectenbureaus. Deze bureaus mogen nog nooit eerder een schoolgebouw hebben ontworpen. Hierdoor ontstaan vaak hele verrassende ontwerpen. Het aantal gemeenten dat met Mevrouw Meijer in zee gaat, groeit gestaag. Op het lijstje opdrachtgevers staat ook de gemeente Haarlem.

Haarlem
In de Haarlemse wijk Schalkwijk staan diverse schoolgebouwen op de nominatie om gesloopt te worden. Het oorspronkelijke plan was de grond te verkopen aan projectontwikkelaars en met de opbrengst konden nieuwe scholen gebouwd worden. Maar door de crisis was er geen interesse meer in de locaties en moest er een andere oplossing worden gevonden. De gemeente kwam in contact met Mevrouw Meijer en lieten hen de scholen en omgeving onderzoeken.

Uiteindelijk betrok Mevrouw Meijer veertien schoolgebouwen in haar onderzoek. Sommige scholen hadden ruimte over, andere zaten juist erg krap. Aan de buitenruimte kon veel verbeterd worden en de sportfaciliteiten moesten centraal komen te liggen zodat ze gemakkelijk door iedereen kunnen worden gebruikt. De schetsen en ideeën van Mevrouw Meijer liggen klaar bij de schoolbesturen en de gemeente. Ze hebben veel losgemaakt bij de wijk en de gemeente Haarlem; zij zijn anders naar schoolgebouwen gaan kijken.

Een tentoonstelling van Mevrouw Meijer zal te zien zijn op de Dutch Design Week, 16 t/m 19 oktober 2015.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Haarlem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu