Het DAK op

Placemaking-game als gereedschap voor community

Hoe kun je de openbare ruimte van een lege plek veranderen in een ruimte waar men graag wil blijven? Placemaking is het antwoord. Via dit soort ‘spellen’  kan een community met een frisse blik manier kijken naar de mogelijkheden van ongebruikte publieke ruimte, om hier op een leukere, betere en zelfs meer inclusieve manier gebruik van te maken. Zo is in Haarlem het lege, ongebruikte dak van de parkeergarage van winkelcentrum Schalkwijk in een plek waar mensen kunnen samenkomen, spelen en buiten zijn.

Hoe werkt Placemaking?

Een placemaking spel duurt vaak een dag en begint met het waarderen van de publieke ruimte in kwestie. Een aantal vragen hierbij zijn: Hoe aantrekkelijk is de ruimte? Hoe veilig voel je je er? Kun je er makkelijk komen? Is er veel te doen? Zijn er voldoende voorzieningen? Hoeveel mensen zijn er gemiddeld aanwezig? Voelen mensen zich eigenaar van de ruimte? Aan de hand van deze waarderingen kan worden gekeken wat er mist, of mis is met de openbare ruimte, maar ook welke mogelijkheden er zijn. Daarnaast wordt de publieke ruimte zelf onderzocht, met een nadruk op het vinden van kleine interventies. Het doel van zo’n placemaking spel is dan ook dat de community zelf aan de slag gaat met het verbeteren van de ruimte, waarbij het spel als gereedschap dient. Een organisatie die zulke spellen organiseert is Placemaking Plus. Hun is instelling is:

“De community is de expert, wij zijn het gereedschap.”

Tijdens de New Europe City Makers Summit heeft ook een placemaking spel plaatsgevonden, in verkorte versie.

Triple ThreaT en DAK Schalkwijk

Ongeveer 3 maanden geleden organiseerde Peter Groenendaal van Placemaking Plus, in samenwerking emt Stefan Bödecker van BF-AS Architecten en Tony Wijntuin van Wyne, een placemaking spel voor de community uit Schalkwijk, rondom het winkelcentrum in de wijk. Hier kwamen veel verschillende ideeën naar voren, zoals een pop-upstore voor de basketbalcommunity. Deze community is vrij groot in Schalkwijk, met maar liefst 14 teams, allemaal van gemengde afkomst. Afgelopen zondag is de pop-upstore Triple ThreaT geopend, met groot succes. Daarnaast was er een idee om iets te doen met het dak van de parkeergarage die bij het winkelcentrum hoort, omdat die leegt staat. De community is hiermee aan de slag gegaan en heeft samenwerking gezocht met de eigenaren van het winkelcentrum, de winkeleigenaren en de gemeente om DAK Schalkwijk te realiseren. En dat is gelukt, het DAK is gisteren geopend, als plek om te relaxen in zitzakken, te voetballen, vergaderen, luisteren naar live muziek en spellen te spelen.

Meerdere sociale waarden realiseren

In het geval van Schalkwijk zijn er meerdere sociale waarden gerealiseerd die de gemeenschap in de buurt ten goede kunnen komen. Ten eerste heeft de basketbal- en danscommunity nu (tijdelijk) een plek in gekregen, in een winkelcentrum waar ze eerst nooit naar toe gingen. Zo kan de rest van de gemeenschap nu kennis maken met de basketbalcommunity, wat zeker positief kan uitpakken. Met DAK Schalkwijk heeft de buurt een extra openbare ruimte gekregen, waar men graag wil verblijven. Het dak is welkom voor iedereen, wat kan helpen om de gemengde buurt – ongeveer de helft is Nederlands, de andere helft niet – dichter bij elkaar te brengen, waardoor er hopelijk meer sociale cohesie ontstaat. Zo zie je hoe een ‘simpel’  spel een buurt kan helpen om niet alleen beter gebruik te maken van de aanwezige openbare ruimte, maar ook bewust te worden van de sociale waarden die ze hiermee kunnen creëren.

Betrokken stadmakers
Peter Groenendaal
oprichter Placemaking Plus & Urban Space Agency
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Haarlem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu