Het is altijd Lente bij Leo & Netty

Toen het buurthuis sloot openden zij hun woonkamer voor eenzame ouderen

Toen in 2012 het buurthuis in de Haagse Laakwartier werd wegbezuinigd openden Leo (67) & Netty (68) Olffers hun huiskamer; ‘niemand verdient het eenzaam te zijn‘. Vijf dagen in de week van 10 tot 12 zitten ze klaar met koffie thee en koek; ‘soms komt er niemand en soms is het propvol‘.

Dit project, wat zij de Laakse Lente noemden omdat de lente zo fijn is, begint nu steeds meer een begrip in Den Haag en omstreken te worden. Om 10 voor 10 staan de eerste senioren al te trappelen voor de deur. Inmiddels telt het ledenbestand 83 ouderen in de leeftijd van 63 tot 94 jaar. Voor 5 euro in de maand zijn ze welkom in de ochtenduren voor koffie thee en cake maar de toewijding van dit echtpaar gaat verder. Leden van de club kunnen tot tien uur ‘s avonds bellen als er wat aan de hand is en zo nodig schieten ze te hulp. Ook worden er naast het koffieleuten in de zomer activiteiten georganiseerd met de hulp van andere vrijwilligers. Van een wandeling tot een uitje naar het museum, het kan ze niet gek genoeg. En wanneer een lid jarig is krijgt hij of zij een verjaardagskaartje.

© Volgens Nederland - Leo & Netty

Iedereen zal het erover eens zijn dat dit enorm ontroerend is. Een ouder stel dat de eenzaamheid onder ouderen bestrijdt in hun eigen woonkamer. Dit is de pure participatiemaatschappij waar ouderen zonder mobiele telefoon, geavanceerde apps of online platforms ook de zorg kunnen genieten, gewoon, van buurtgenoten die er niets anders dan liefde en waardering voor terugkrijgen. En het plan wordt nu ook opgepikt door anderen; Netty vertelde in een artikel in het AD dat er een vrouw van de gemeente Delft belde; ze willen daar misschien ook zoiets! En ook omroep Max stond ineens voor de deur en deed al de leden een bezoek aan de musical ‘Moeder ik wil bij de revue’ en 100 kilo koffie cadeau. Ook stelden Jan Slagter dat hij wilde zorgen dat dit project door heel Nederland gaat plaatsvinden.

Maar laten we wel beseffen dat dit prachtige project begon met een wegbezuinigd buurthuis en we niet kunnen verwachten van ouderen dat zij de activiteiten die een buurthuis eerst verzorgde kunnen en zullen overnemen. Nu steeds meer buurthuizen sluiten mogen we in onze handjes klappen met een stel als Leo & Netty. Maar laten we er niet de norm van maken.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Den Haag
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu