Het nieuwe dromen over onze stad van de toekomst

Door te dromen, blaas je leven in iets wat er nu nog niet is

Elke dag heb je kans op nieuwe dromen. Nachtdromen helpen je om zaken te verwerken en dagdromen om de mogelijke toekomst te creëren. Iets wat er nog niet is. Iets wat misschien mogelijk is. Iets wat je graag zou willen. Het maakt je geest vrij, creatief en blij. En dat is precies waar het Nieuwe Dromen over gaat. Over iets wat er nu nog niet is.

We staan op een kruispunt, misschien wel het laagste kruispunt van Haarlem. Het fietspad waarop we staan, ligt in het water, onder de weg waar dagelijks vele auto’s de stad in- en uitrijden. Fietsers hoeven daar niet meer te wachten, zij rijden zonder verkeerslicht lekker door de tunnel.

Bas Aangeenbrug, oprichter van de stichting Het Nieuwe Dromen heeft deze plek niet voor niets uitgekozen. Het is voor hem een typisch voorbeeld van een oplossing die er ineens was. Op een plek waar de rijen ’s morgens lang waren en er regelmatig ongelukken gebeurde, ligt sinds een aantal jaar ineens een pracht van een oplossing.

Overal in de stad zijn er locaties waar nu niets gebeurt, wat braak ligt, leeg staat of in verval zijn geraakt. Het zijn juist die plekjes die zich perfect lenen voor dromen. Wat als jij daar iets mag doen, wat als jij mee kan denken over een nieuwe bestemming, over een nieuwe functie. Hoe zou dat er dan uitzien? Wat als je elkaars dromen aan kunt vullen en krachtiger kan maken? Wat betekent dat voor de stad van de toekomst? Wat kun je samen toevoegen aan je eigen stad?

© Het Nieuwe Dromen

”Er staat zoveel leeg, bijzondere plekken waar (nu) niets gebeurd. Terwijl er aan de andere kant ideeën, wensen en verlangens zijn. Eigenaar versus gebruiker of klant? Wat ontstaat er als je dat combineert?”

Bas heeft een aantal jaren anti-kraak gewoond, op bijzondere plekken in Haarlem. Daar heeft hij van genoten en het heeft hem ook bewust gemaakt. Bas: “ Je voelt je Koning-antikraak als je in je eentje een hele etage van een voormalig kantoorpand tot je beschikking hebt. Voor een prikkie een eigen penthouse.  Met uitzicht over de stad, met een voetbaltafel en een lift”. Bas las ook de verhalen over wachtlijsten voor woningzoekers, zag dat andere mensen de boodschap krijgen dat Nederland “vol” is. Dat wringt ergens. Het heeft hem geïnspireerd om anders te kijken naar wat er is, naar wat leeg staat en ook naar wat er nog niet is. Hoe zal dat in de toekomst zijn? Hij wil anderen prikkelen om ook te dromen, om dromen te delen. Want dromen en creëren is superleuk.

En dat anderen dat met hem eens zijn is duidelijk. Zo heeft Bas vrij snel een groep mensen om zich heen verzameld. In Jasper vond Bas alle kwaliteiten van een goede compagnon. Samen trekken zij het Nieuwe Dromen. En er is een Stichting opgericht met een betrokken bestuur. Allemaal mensen die op deze speelse wijze handen en voeten willen geven aan een nieuwe manier van kijken naar de stad en haar toekomst.

© Het Nieuwe Dromen

Recept: 1 Leeg pand, 1 kussen, lekker liggen en het dromen kan beginnen

Er is een boek, een droomboek. Een leeg boek wat elke week naar een nieuwe dromer gaat. Waar stadsgenoten hun droom kunnen beschrijven en visualiseren aan de hand van een locatie, een pand of een plek in de stad. De ontvanger bepaald wie de volgende is die het boek mag bewerken. Al die “nieuwe dromen” worden op Facebook gedeeld en aan het eind van het jaar geëxposeerd. Daarnaast is er een interactieve website in ontwikkeling met een stadsplattegrond om locaties te duiden en dromen toe te voegen.  En er zijn wandelingen langs leegstaande panden, Bas heeft al met schoolklassen liggen dromen in een pand. Je eigen kussen mee, lekker liggen en op een andere manier naar de omgeving kijken. Dit en meer krijgt een vervolg want als het aan Bas ligt, blijft het hier niet bij. Er zijn ideeën, er is ambitie. Samen dromen is als magie. Ongrijpbaar en verrassend. Dat je daar blij van wordt, dat is een ding wat zeker is.

Door Het Nieuwe Dromen te liken en te delen op Facebook geef je de Stichting een boost en weet je straks als eerste dat de interactieve website live is. Daarnaast zitten ze in de race voor de VSB prijs “Verzilver je idee”. Hoe meer stemmen, hoe groter de kans om 25.000,- startkapitaal te winnen.  En wie weet wat er dan allemaal mogelijk is……

Betrokken stadmakers
Bas Aangeenbrug
Dromenvanger en Stadmaker
Jasper Drost
Dromenvanger en Stadmaker
Max van Aerschot
Adviseur Stichting Het Nieuwe Dromen
Melvin Jenner
Adviseur Stichting Het Nieuwe Dromen
Margo van Staveren
Adviseur Stichting het Nieuwe Dromen
Ricsi van Beek
Adviseur Stichting Het Nieuwe Dromen
Jaap Sluis
Adviseur Stichting het Nieuwe Dromen
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Haarlem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu